Door Harry Schipper – Op de waterberging aan het Middelerf komen 640 zonnepanelen, die genoeg stroom kunnen leveren voor zo’n 50 à 60 huishoudens.
Omdat het een pilot is, verduidelijkt wethouder Leo van der Velde. De locatie van de waterberging krijgt met de aanleg van een zonneveld namelijk een dubbelfunctie: behalve de opvang van teveel regenwater wordt er straks ook energie opgewekt.Het Ermelose gemeentebestuur heeft besloten om zelf hiervoor de benodigde omgevingsvergunning aan te vragen.
De wethouder wil bovendien dat het project in aanmerking komt voor subsidie. “Dat is essentieel voor de exploitatie. Als wij het nu niet doen, vissen we straks achter het net”.
De bedoeling is dat straks de omwonenden investeren in het zonneveld-project. Het project is verder interessant voor mensen of bedrijven die onder of vlakbij een hoogspanningsleiding zijn gevestigd, omdat die vanwege de kans op brand geen zonnepanelen op hun daken mogen plaatsen. Van der Velde hoopt dat nieuwe zonneveld, ook al is het niet zo groot als bijvoorbeeld het zonnepark aan de Schaapsdijk, kan dienen als voorbeeld voor andere projecten, waarbij sprake is van dubbelgebruik. De gemeente Ermelo heeft eerder al de ambitie uitgesproken om over tien jaar volledig energieneutraal te zijn.
Tegelijk met de aanvraag voor de omgevingsvergunning start de gemeente ook met verschillende (ruimtelijke) onderzoeken, zodat het ontwerpplan zorgvuldig kan worden getoetst, voordat besloten wordt om de omgevingsvergunning af te geven. In een eerste schets die in samenspraak met een ontwerpbureau en de direct aanwonenden is gemaakt, wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de steenuil die daar voorkomt en broedt.