Aan de Watervalweg in Ermelo wordt hard gewerkt aan de bouw van een middeleeuwse pottenbakkersoven van 3000 kilo. Wethouder Weidema bezocht dit unieke project. Hij was onder de indruk van de creativiteit en toewijding van de mensen van ‘Scherven van Geluk’.
Hugo Weidema, wethouder Kunst en Cultuur: ”Het is een hele opgave om een oven van dit formaat te bouwen. Dat dit gedaan wordt met authentieke materialen en volgens een ontwerp dat klopt bij de geschiedenis, is een prachtige prestatie. Het project brengt mensen samen en maakt het beleven van erfgoed en cultuur toegankelijk. We dragen als gemeente daarom graag ons steentje bij.“Het project brengt erfgoed en cultuur dichterbij
De bouw van de zware, verplaatsbare oven is heel bijzonder
De initiatiefnemer van ‘Scherven van Geluk’ is kunstenaar Robbert van der Horst..Hij legde tijdens het bezoek uit hoe het project ontstond en hoe het tot nu toe gaat. Én dat professionals uit de wereld van de archeologie het project met veel belangstelling volgen. Het is namelijk de eerste keer dat zo’n oven wordt nagebouwd. En deze versie is ook nog te verplaatsen. Als de oven klaar is weegt hij maar liefst 3000 kilo.
Er is veel hulp voor dit project
Van der Horst: “Het was heel leuk dat we de wethouder konden meenemen in dit mooie en ambitieuze project. Niet alleen het bouwen van de oven is bijzonder, maar ook dat er zoveel mensen meedoen, meehelpen en meedenken. Tot nu toe zijn al ruim 50 mensen en organisaties betrokken bij ons project: van nieuwsgierige bewoners en bedrijven tot specialisten op gebied van historische ovens. En we staan pas aan het begin!”
Robbert van der Horst laat wethouder Hugo Weidema (midden) het werkende schaalmodel van de oven zien. De echte oven wordt meer dan twee keer zo groot. Op de foto v.l.n.r. Aebele Trijsburg (ovenmeester), Maarten Wispelwey (regio-archeoloog), wethouder Hugo Weidema, Robbert van der Horst en Germa Greving (museum het Pakhuis) Foto gemeente Ermelo.