Door Maarten Westerduin - Het coronavirus maakt een opleving mee en daarom moeten veel amateursporten voor een tweede keer pas op de plaats nemen. De voetballers van VVOG balen daar ontzettend van, zeker nu ze sportief gezien aan het opkrabbelen zijn. “Deze onderbreking valt zwaarder dan die in het voorjaar.”
“Ja, ik heb weer een drukke dag achter de rug,” zegt de 23-jarige verdediger. “Ik help vluchtelingen die vragen hebben over hun procedure. Vaak weten ze niet in wat voor situatie ze zitten. Het zijn vaak drukke dagen.”Het amateurvoetbal mag dan wel even stilliggen, Zakaria Fadili hoeft zich niet te vervelen. De verdediger is net thuis van zijn stage bij het azc in Harderwijk als hij de telefoon opneemt.
Voor Fadili betekent de laatste horde voordat hij in januari zijn diploma Sociaal Juridische Dienstverlening binnen heeft. Tot een paar weken geleden moest hij drie keer per week snel door om mee te trainen met de selectie van VVOG en wachtte er op zaterdag weer een wedstrijd in de derde divisie, het vierde niveau van Nederland. “Nu die wedstrijden niet meer door kunnen gaan, bedenken we zelf alternatieven”, zegt Fadili, “afgelopen zaterdag hebben we bijvoorbeeld nog gebootcampt.”
Bijna gedegradeerd“We hadden het vorig seizoen normaal gesproken nooit gered”
Fadili, die sinds zijn zevende bij VVOG voetbalt, maakte eerder dit jaar ook al een onderbreking mee. Toen kwam het sportief gezien niet slecht uit. VVOG stond stijf onderaan - het had na 22 wedstrijd nog maar 2 keer gewonnen - en moest vrezen voor degradatie. Dankzij de beslissing van de KNVB om alle competities nietig te verklaren bleef dat doemscenario uit. Gelukkig maar, denkt aanvoerder Caifano Latupeirissa. “Want om heel eerlijk te zijn: dat hadden we normaal gesproken nooit gered.”
Latupeirissa, oud-jeugdspeler van NEC, maakte na periodes bij TOP Oss en GVVV in de zomer van 2018 de overstap naar VVOG. Strikt genomen is hij amateurvoetballer, maar in de praktijk is het voor de 29-jarige middenvelder meer een bijbaan. Vier keer per week pendelt hij op en neer van zijn woonplaats Bemmel naar Harderwijk. Alleen al het ritje naar de club kost ‘m dik een uur. “Ja, het is best een eindje rijden. En ik heb voor mijn komst ook wel even nagedacht of ik dat er voor over had. Maar van Jeremy de Graaf (spits die in twee periodes voor VVOG speelde, red.), kreeg ik in mijn tijd bij GVVV goede verhalen te horen. Dat heeft me uiteindelijk over de streep getrokken.”
De voormalig jeugdinternational voelt zich thuis bij bij de Harderwijkers, maar zag ook het één en ander misgaan: slechte resultaten, een trainer die al ruziemakend de club verliet en spanningen binnen de spelersploeg. “Het ging niet lekker”, erkent Latupeirissa. “Spelers waren vaak negatief naar elkaar toe. Dan werd het snel bekvechten in de kleedkamer en dat zag je ook terug in het veld.” Gelukkig gaat het inmiddels beter: “Nu accepteren we meer van elkaar en ook in het veld willen we voor elkaar gaan.”
Bezem door de selectie“Deze trainer weet wat hij wil en daardoor weet iedere speler wat er van hem verwacht wordt.”
Sinds VVOG weet dat het een tweede kans krijgt in de Derde Divisie, is er in een paar maanden tijd flink wat veranderd op de Strokel. Om te beginnen met de technische staf: daar zit met Raymond Schuurman een nieuwe trainer. De 53-jarige oefenmeester verving aan het einde van vorig seizoen de ontslagen Pieter Mulders. Latupeirissa is nu al lovend. “Deze trainer weet wat hij wil en daardoor weet iedere speler wat er van hem verwacht wordt.”
Schuurman krijgt sinds dit seizoen hulp van assistent Jaime Bruinier, die de afgelopen vijf jaar speler was bij VVOG, maar inmiddels is gestopt. “Met Jaime hebben we iemand die dicht bij de groep staat. Veel jongens kennen hem nog van vorig jaar en als je met iets zit dan is het soms makkelijker om op hem af te stappen.”
Ook door de selectie van VVOG is inmiddels een bezem gehaald. Buiten de gestopte Bruinier verlieten nog eens 15 spelers de club, onder wie vertrouwde namen als Thomas Vossebelt, Tim Muller, Jan Juriën Hop (alledrie 31) en Rihairo Meulens (32). Er kwamen veel nieuwe namen voor in de plaats. Neem Rafik El Hamdi (26) die werd opgepikt bij hoofdklasser Eemdijk. Of Chavez Uitenwerf (ook 26) die de overstap maakte van Ajax Amateurs. Uitenwerf is niet de enige verdediger die overkomt van een Amsterdamse club. Dailey Groenewegen (21) speelde tot vorig seizoen voor tweedeklasser AFC, maar hoopt nu bij VVOG meer speelminuten te maken.
Beter voetbal
“Met al die nieuwe spelers maken we grote stappen.”, zegt Fadili, die zelf al 16 jaar lid is en daarmee bij de ras-VVOG’ers van de selectie hoort. “Ik vind Rafik bijvoorbeeld heel goed. Hij heeft pit, lef en kan ook nog eens goed voetballen. Met Chavez hebben we een enorm sterke verdediger. Dailey is onze jongste basisspeler, maar hij voetbalt alsof hij veel meer ervaring heeft. Hij heeft voor een centrale verdediger zo rustig aan de bal en is daarom belangrijk voor hoe we willen opbouwen.” Zelf denkt Fadili dat VVOG genoeg kwaliteit heeft om in het linkerrijtje te eindigen. “We hebben natuurlijk nog maar 1 keer gewonnen, maar dat komt vooral omdat we nog weinig scoren, achterin geven we haast niets weg.”
“De jongens brengen puur voetbal in het team”, constateert Latupeirissa. “Dat misten we vorig jaar nog wel eens. Dan moesten we de lange bal spelen omdat we het voetballend niet op konden lossen. Omdat we echte voetballers erbij hebben gekregen gaat dat dit jaar veel makkelijker.”“De nieuwe spelers brengen puur voetbal in het team, dat misten we vorig jaar nog wel eens.”
Nieuwe corona-break
Die goede flow kan VVOG door de onderbreking niet doortrekken en daar balen de spelers flink van. Voor zowel Fadili als Latupeirissa is het deze keer moeilijker te verteren dan in maart. “Toen overviel het ons nog erg en konden we er ons makkelijker bij neerleggen”, zegt Fadili. “Sinds de zomer heb ik goede hoop gekregen dat de periode van thuisblijven achter ons was. Dan valt het ook twee keer zo hard tegen als dat niet zo is.” Latupeirissa vind het ook vervelend: “We willen bepaalde stappen maken. Daar waren we heel goed mee bezig. Dit is natuurlijk enorm balen, maar met corona valt er niets aan te doen.”
Het trainen ging - al bleef hij bij groepjes van vier - in eerste instantie wel door. Sinds de nieuwste maatregelen van kracht zijn, zit ook dat er niet meer in. De spelers weten nog niet precies hoe ze zich de komende weken fit zullen houden, maar aan het vooruitzicht van saaie loopoefeningen in het bos moet Latupeirissa nog even niet denken: “Daar ben ik wel bang voor, man!”, zegt de middenvelder, die er gelukkig nog om kan lachen. “ Weet je, ik vind het helemaal niet erg om te lopen, maar op een gegeven moment wordt dat wel een beetje suf.”
Linkerrijtje“Uiteindelijk zou ik het heel mooi vinden als we hier een keer kampioen kunnen worden.”
Beide spelers hopen stiekem dat ze na de traditionele winterstop-periode weer de wei in mogen. Latupeirissa kan niet wachten om te laten zien waar dit VVOG volgens hem toe in staat is: het linkerrijtje van de competitie: “Daar hoop ik natuurlijk op,. Onze selectie heeft daar dit jaar echt de kwaliteit voor.” Als het niet dit seizoen gebeurt, dan maar volgend jaar. “Ik hoop hier nog jaren te voetballen. Zo lang als mijn lichaam het nog volhoudt. Uiteindelijk zou ik het heel mooi vinden als we hier een keer kampioen kunnen worden. Of dat mogelijk is? In deze competitie kan van alles gebeuren.”
Zakaria Fadili
Latupeirissa - foto gemaakt door Jaap Hop