VVD Ermelo pleit voor andere accenten in energietransitie

De gemeenteraad in Ermelo stemde gisteravond in met de motie van de VVD, die samen met het CDA en BurgerBelangenErmelo werd ingediend omtrent de energietransitie.

Zo mag het aardgasvrij maken van bestaande woningen nooit een doel op zichzelf worden, hoog uit een middel, en dient het isoleren van woningen veel meer nadruk te krijgen, stelt VVD fractievertegenwoordiger Gert Jan Brouwer.

De landelijke politiek heeft afgesproken in 2050 vrijwel geen CO2 meer te willen uitstoten, om energieneutraal te zijn. Dat is gedaan om de opwarming van de aarde en alle problemen die dat met zich meebrengt tegen te gaan. De VVD Ermelo staat volledig achter dit doel. Om dit te bereiken voor Ermelo is er door de gemeente Ermelo een visie document opgesteld.
 
Het aardgasvrij maken van bestaande woningen in Nederland om te voldoen aan de klimaat doelstellingen lijkt ondertussen een doel op zich geworden te zijn in plaats van enkel één van de middelen om het beoogde resultaat te behalen. De ambitie lijkt dus te zijn om zo snel mogelijk van het aardgas af te stappen. De VVD Ermelo heeft hierover een motie ingediend die door de raad is aangenomen. Waardoor aardgas weer een middel wordt en geen doel op zich.
 
Als alternatief voor aardgas wordt nu vaak gekozen voor oplossingen die nog te duur uitpakken voor de burger, vaak niet naar tevredenheid functioneren, te weinig comfort bieden en veelal “vieze” elektriciteit verbruiken welke opgewekt wordt door middel van biomassa, kolen en ook weer aardgas. En ja, ook met weersafhankelijke (lelijke) windmolens en zonnepanelen.

Maar dit aandeel schone energie is op dit moment slechts ongeveer 11%. We schieten dus niet zoveel op om op dit moment thuis van het relatief schone aardgas af te stappen. Waar schieten we dan wel wat mee op? We moeten het voortschrijdend inzicht én de voortgang der wetenschap en techniek meer de tijd geven om met écht werkende oplossingen te komen.
 
Ondertussen moeten we wél de woningen voorbereiden op de toekomst en op de langere termijn natuurlijk ook zonder aardgas. Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Op weg naar écht duurzame oplossingen. En dus nu al fors gaan besparen op het energieverbruik. Niet per wijk maar voor heel Ermelo. Op dit moment is het verstandig ons in eerste instantie daarop te focussen.

En het aardgasnet in stand te houden voor onder meer hybride oplossingen, het gebruik van een warmtepomp in combinatie met aardgas. En natuurlijk ook voor toekomstige oplossingen met waterstof en/of biogas. En dus te wachten op echt schone oplossingen die naar tevredenheid werken. Wellicht dan ook oplossingen met echt schone elektriciteit van een kerncentrale.