Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, openen Museum Het Pakhuis, Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK), Christelijk College Groevenbeek, Dorpsdichter Fiet van Beek en GV Sparta een nieuw project rondom het thema ‘gender’. Met een mix van kunst, dans en historische verhalen wordt in de periode maart-oktober aandacht besteed aan de rol van vrouw en man in kunst en maatschappij.
Labels plakkenOp 8 maart om 16.00 opent GV Sparta het project met een moderne dans op het nummer Awakened van Ian McIntosh. Van oudsher hebben vrouwen en mannen verschillende rollen binnen de dans. Tegenwoordig zijn die grenzen meer vervaagd en mag iedereen de stijl beoefenen die het beste bij je past. Tijdens de dans spelen de labels, die mensen elkaar kunnen geven, een hoofdrol. Het is een dans van liefde, samenwerking en passie.
Kunst gaat voorbij de genderrollen!
Leerlingen van Groevenbeek hebben kunstwerken gemaakt waarin ze op een speelse manier bekende portretten uit de kunstgeschiedenis gebruikt hebben om vertrouwde genderrollen een andere draai te geven. Hierdoor raakt de blik van de kijker verstoord en hij/zij wordt aan het denken gezet over identiteit, respect, tolerantie en de grenzen van kunst.In de Galerie van StEK in de Enk 16 is tussen 8 maart en 9 april een tweetal exposities van StEK en Christelijk College Groevenbeek te bezichtigen. De StEKers hebben zich gebogen over ‘typisch vrouwelijk’ en ‘typisch mannelijk’ en de rol van mannen en vrouwen in de samenleving.
Vrouwen van Veldwijk
In Museum Het Pakhuis en op Ermelo Centraal is vanaf 16 maart een expositie te bekijken rond de ‘Vrouwen van Veldwijk’. Op de begraafplaats van Veldwijk zijn vrouwen te vinden die hun laatste dagen op Veldwijk hebben doorgebracht. Hun levens voor Veldwijk geven ons een inkijkje in verwachtingen, rolpatronen en vrouwelijkheid van een eeuw geleden. In de maanden april, mei, juni, september en oktober vinden er in Het Pakhuis verschillende evenementen en lezingen plaats rond het thema gender.
Vanaf Ermelo Centraal is er een route te lopen over het terrein van Veldwijk waarin bezoekers kennismaken met het verhaal van deze vrouwen en van de ontwikkeling van de psychiatrie aan het begin van de vorige eeuw. De route is vrij verkrijgbaar en is ongeveer 5 kilometer.
Provinciaal project
De programmering in Ermelo maakt onderdeel uit van een provinciaal project Zij/Hij in Gelderland. Acht kleine musea vertellen in de periode februari tot en met oktober 2019 het verhaal over vrouwen en mannen in Gelderland. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten maak je kennis met waaiers, hoofddeksels en sterke vrouwen in Gelderland.
Bezoek de kleine musea van Wijchen tot Ermelo en van Tiel tot Aalten en ontdek de waarde van lokale geschiedenis en verhalen!