Update VVD Ermelo - behandeling kadernota 2025 10 juli

Ingezonden - Afgelopen woensdag 10 juli is de Kadernota 2025 behandeld in de gemeenteraad. Een belangrijk moment, want hiermee bespreken de financiële onderbouwing van de plannen die het college voorstelt voor 2025. 

We hebben daar als VVD Ermelo uiteraard het liberale geluid laten horen, en ons ingezet voor zinvol, financieel realistisch en logisch beleid in onze gemeente.

Hieronder leest u wat wij vinden van enkele ingediende moties van andere partijen, maar natuurlijk ook welke moties wij zelf hebben ingediend. 
 
Verlaging woonlasten, 3 komkommers in de maand?
Op woensdag 10 juli is de kadernota 2025 behandelt in de gemeenteraad. Voor wat betreft een overschot van € 900.000,00 die op dit moment vrij besteedbaar is, is een motie aangenomen door de huidige coalitie onder leiding van EenErmelo om deze € 900.000,00 in twee jaar aan woningeigenaren terug te geven als compensatie op de woonlasten. Omgerekend komt dit neer op € 3,33 per huishouden per maand oftewel 3 komkommers, 1 patatje met mayonaise of 1 pilsje. De VVD vindt deze lastenverlichting voor de bühne en ziet het totaalbedrag van € 900.000,00 dan liever besteed aan iets nuttigs voor de totale samenleving.

Toerisme, het verdienmodel voor de gemeente Ermelo
Een motie van de VVD Ermelo om de aangekondigde verhoging van de toeristen en forensenbelasting te beperken heeft het niet gehaald. Tijdens de behandeling van de kadernota 2025 heeft de VVD Ermelo beargumenteerd dat toerisme het verdienmodel is van de gemeente Ermelo waarvan ook middenstand en horeca afhankelijk zijn. De belastingverhoging betreft minimaal 40% waarbij ook nog eens de BTW voor de sector verhoogd wordt van 9% naar 21%. Dit zal de concurrentiepositie van de verblijfsrecreatieve bedrijven en dus ook de werkgelegenheid ernstig schade toebrengen met wellicht destructieve gevolgen. Bijkomend nadelig effect van de maatregel is dat inwoners die door woningnood gedwongen zijn in een vakantiewoning te wonen te maken krijgen met een buitensporige verhoging van de forensenbelasting.

Woningbouw, topprioriteit van de gemeente Ermelo
Tijdens het debat bij de behandeling van de kadernota heeft VVD raadslid Gert Jan Brouwer kritische vragen gesteld aan EenErmelo. Naar aanleiding van de bewering van de heer Luitjes (EenErmelo) dat EenErmelo de afgelopen periode heeft gezorgd voor woningbouw in Ermelo heeft de VVD Ermelo gevraagd om hier concrete voorbeelden van te noemen. De heer Luitjes heeft daar geen antwoord op kunnen geven.

Kwartiermaker voor transformatie Kerkdennen?
De coalitie van CDA, ChristenUnie en EenErmelo hebben tijdens de behandeling van de kadernota 2025 een motie aangenomen om voor € 500.000,00 maquettes te bouwen en een kwartiermaker aan te stellen ten behoeve van het transformeren van het gebied Kerkdennen naar woningbouw. De VVD vindt het bouwen van maquettes in het huidige digitale tijdperk gedateerd. Het vooruitlopen op de troepen door het instellen van een kwartiermaker is, zo vinden wij, ook niet gewenst. Eerst dient er een haalbaarheidsonderzoek voor deze transformatie plaats te vinden waarbij er inzicht komt in de mogelijke kosten. Dit nog buiten het feit dat verplaatsing van bedrijven naar een eventueel bedrijvenpark langs de A28 nog zeker geen gelopen race is omdat tot zover de toestemming door de provincie voor dit bedrijvenpark ontbreekt.
 
Namens de fractie van de VVD Ermelo, een fijne zomer gewenst!