Strijders bijna klaar voor de Ratrace in Schotland. Nog één laatste actie…

Door Petronella van het Goor - In vijf maanden tijd staat de teller voor het Prinses Maxima Centrum op bijna 75.000 euro. Of het streefbedrag (100.000 euro) helemaal gehaald gaat worden, blijft spannend. “We roepen iedereen op om zijn of haar spaarpot op de kop te houden en een laatste donatie te doen”, zegt Gerrit van den Berg, een van de Strijders tegen Kinderkanker.

Samen met Aart en Max van de Beek, André Schoonhoven, Sylvester van den Broek en Mike Riegen gaat hij 14 en 15 september de Coast to Coast Ratrace doen in Schotland

Strijders tegen Kinderkanker
(Foto Jaap Hop)

Een race waarbij ze (in één of twee dagen) 125 kilometer fietsen, 34 kilometer hardlopen en 1,6 kilometer kajakken door de Schotse Hooglanden. Coaches Quintijn Stok en Bas Debets gaan mee voor de onmisbare morele, fysieke en praktische ondersteuning. Het geld dat daarmee opgehaald wordt, is allemaal voor het Prinses Maxima Centrum. Voor onderzoek naar kinderkanker. En voor ondersteuning van families die daarmee te maken krijgen. 

De afgelopen vijf maanden stonden in het teken van trainen, goed eten en actie voeren. Er is een darttoernooi gehouden, een pubquiz gespeeld, er zijn bloemschikcursussen gegeven, er is een grote wijnactie gehouden, leerlingen van basisschool de Bron hebben bijna 23.000 euro bij elkaar gerend en er is voor meer dan duizend euro aan lege flessen verzameld. De laatste grote actie “en een soort farewell-diner, want wij vertrekken 1,5 week later”, aldus Gerrit, is het benefietdiner van vrijdag 30 augustus. Het brein daarachter is Martha Debets, vrouw van Strijder Bas. “Ik heb vroeger in de horeca gewerkt en dit is mijn manier om iets bij te dragen aan de strijd die ze aan het strijden zijn.” In één weekend waren alle couverts verkocht. “We wilden een flyer laten drukken en waren al bezig met het verdelen van de wijken voor het bezorgen. Maar dat hebben we nooit hoeven doen. Toen de digitale flyer op vrijdagmiddag werd geleverd, hebben we die rondgestuurd en zondagavond zaten we vol”, zegt Bas. 

Het diner voor honderd personen wordt gesponsord door restaurant Ratatouille, restaurant Savage en Quint Patisserie, Sportcafé de Rumels, bouwbedrijf Jaap Boonen en Slagerij Van der Vlis. “Maar ook de tafels, het linnen, het glaswerk en het bestek is gesponsord door Jos en Diana Dekker uit Nunspeet. En niet te vergeten het Dorpshuis van wie we de zaal mogen gebruiken”, aldus Martha. De koks Gerrit Boonen en Marco en Chaya Hoeven zien er naar uit. “Voor ons in de keuken is het één dag gas geven en knallen en dan zit het erop. Voor heel veel kinderen is het dag in dag uit vechten tegen het onbekende. We willen graag helpen om zoveel mogelijk geld op te halen voor dat belangrijke onderzoek.” Voor Gerrit Boonen kwam het even heel dichtbij. “Onze dochter Jodi is onlangs geopereerd en moest in het Prinses Maxima Centrum blijven. Wat je daar ziet en de verhalen die je daar hoort doen wat met je, zetten je aan het denken.” 

Strijder Aart van de Beek ziet uit naar het diner. “Het is een geweldige manier om het jaar af te sluiten.” Een jaar waarin de strijders tot het uiterste gingen en waarin veel van het thuisfront werd gevraagd. Hij is dankbaar en trots. Dankbaar voor alle mensen die zo betrokken zijn. “Een diepe buiging voor hen. Ik word er stil van als ik zie hoeveel draagvlak er is.” Hij is helemaal klaar voor de grote uitdaging. “Alleen de laatste voorbereidingen nog. Wat gaan we eten, drinken, wat nemen we mee? Maar dat komt helemaal goed, Bas en Quintijn regelen alle organisatorische zaken en dat scheelt ons heel veel tijd en stress. Fantastisch hoe ze dit oppakken.” Met de strijders gaat het goed, geeft Aart aan. “Max is gelukkig helemaal hersteld van een flinke liesblessure en heeft de trainingen weer opgepakt. Mentaal zijn we allemaal erg sterk. We merken dat het veel tijd en energie heeft gekost en dat het nu wel mag komen, we zijn er klaar voor.” 

Natuurlijk kan er nog volop gedoneerd worden via www.strijderstegenkinderkanker.nl. Wat je thuis nog meer voor de strijders kunt doen? Via de livestream op Instagram (strijderstegenkinderkanker) kan iedereen de strijders volgen tijdens de Coast to Coast Ratrace. Gerrit van den Berg roept iedereen daartoe op: “Als je weet dat er thuis zoveel mensen zijn die je volgen, motiveert dat enorm op moeilijke momenten.”