Sterk herstel DVS'33 Ermelo in Rijssen na zwak begin (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft zich na een zwak begin tegen Excelsior’31 sterk hersteld. De thuisclub kwam al heel vroeg op voorsprong en waar het in de eerste helft nog niet lukte, bogen de geelzwarten de stand na rust om in een 1-2 zege.

De Rijssenaren kwamen er totaal niet meer aan te pas

Door de winst stegen de Ermeloërs met 19 uit 9 (17-13) twee plaatsen naar de vierde positie op de ranglijst. De Twentenaren bleven met 11 uit 9 (12-20) tiende. Trainer Joram Hendriks koos voor de zelfde elf basisspelers als in de puike pot tegen sc Genemuiden.

DVS na vroege treffer met achterstand de rust in
Givan van Werkhoven zorgde ervoor, dat DVS al in de 1e minuut een corner moest weggeven. Kai Wesseling slingerde die op het hoofd van centrale verdediger Tom Koelman, die toch net teveel ruimte kreeg. Hij kopte fraai richting de rechter kruising, waar Rick Dekker lengte tekort kwam om onheil te voorkomen. Het hielp de gastheren uitstekend in de wedstrijd. Die hadden zich voorgenomen om een zeperd zoals tegen ROHDA Raalte (0-4) of een grote nederlaag zoals bij IJsselmeervogels (6-1) te voorkomen door heel compact te gaan verdedigen en gepast druk op de bal te zetten.

Vanaf dat moment waren de Ermeloërs ook de bovenliggende partij, zonder dat er zich vooralsnog veel kansen voordeden. In het tempo, dat DVS speelde, was het allemaal nog wel te verdedigen voor de roodwitten. In de 5e minuut kon Benjamin Roemeon na Rijssens balverlies doorgaan, maar kwam niet tot een van zijn gevreesde schoten. Daar hadden de Tukkers over het algemeen wel goed zicht op en dwongen hem dan veelal af te spelen. Vier minuten later schoot Rick Dekker de bal over. In de 11e minuut lag er wellicht het meeste perspectief op de gelijkmaker, toen Benjamin Roemeon op links op snelheid vrij kon voorzetten. Twee inkomende DVS’ers hadden alle vrijheid om de schoen tegen de bal te zetten, maar de assist was niet zuiver genoeg. Dat was ook het manco in de eerste helft bij de meeste voorzetten. Pas in de 38e minuut tekende de thuisclub voor het volgende gevaar toen Coplan Soumaoro wel afgemeten vanaf links voorlegde op het hoofd van Stan ter Haar. Hij zocht de verre hoek, maar vond de handen van doelman Jan van Willige. In de kansarme eerste helft bleef het dus 1-0.

Herstel na rust
Beide ploegen kwamen met een wijziging in het veld. Yannick bouw verving Zico Soree en Simon Seppenwoolde kwam in het veld voor Patrick Maneschijn. Vanaf acquit zou DVS de druk opvoeren en de gelijkmaker was slechts een kwestie van tijd. Die kwam er overigens nog niet in de eerste tien minuten na de hervatting, toen de druk immens was. Die kwam er nog niet in de 47e minuut, toen Roland Baas de voorzet verzond, waar doelman Kevin Reimink mistastte; iets waar Nicky van Hilten bij de tweede paal niet op gerekend had. In dezelfde minuut verzond Ian van Otterlo de dieptepass, waaruit Mike Ahrends direct voorzette. De kopbal van Yannick bouw ging nog naast. Twee minuten later legde Mike Ahrens het leer weer op het hoofd van bouw, die nu in goede scoringspositie onvoldoende kracht in de doelpoging kon leggen.

Weer een minuut daarna stompte de Rijssense sluitpost een voorzet van Nicky van Hilten net weg voor het kopgrage hoofd van Yannick Bouw en volleerde Rick Dekker een afvallende bal rakelings over. In de 53e minuut kopte Yannick Bouw uit een voorzet van Nicky van Hilten over. Kortom; DVS creëerde in de eerste minuten na rust al meer gevaar dan in de hele eerste helft. Excelsior’31 was even daarvoor er pas weer voor het eerst uitgekomen met rush van Simon Seppenwoolde, maar die werd voordat hij gevaarlijk kon worden correct van de bal gezet door Rick Dekker. De geelzwarten bleven druk houden, maar kwamen pas halverwege het tweede bedrijf langs zij. Roland Baas zocht Sem de Wit met een subtiele boogbal . Met alle ruimte voor zich kon de centrale verdediger heerlijk uithalen van zo’n 35 meter. Doelman Kevin Reimink zag de wegdraaiende bal als een bom inslaan. Psychologisch een goed moment, want nu was het erop en erover. De tweede had er voor de geelzwarten een minuut later al in kunnen zitten, toen Mike Ahrens de hoekschop goed nam en Sem de Wit er zijn hoofd tegen kon zetten. Zijn kopbal ging net naast.

In de 73e minuut verstuurde Maarten van dijk een afgemeten passje door het hart van de Rijssense verdediging, waarna Benjamin Roemeon een schot kon lossen. Dat eindigde op de vuisten van Reimink. Met nog een kwartier te gaan wisselde Oussama Siali na zijn langdurige blessure en wat speeltijd in O23 Ian van Otterlo af. Het was natuurlijk prettig, dat Joram Hendriks nu voorin nog meer mogelijkheden kreeg. Met een verdediging zo kort op het eigen doel had het ook niet veel zin om de snelheid van Yorick Priem in te brengen. De invaller liet zich ook direct gelden. De thuisclub gaf in die fase vaak in paniek hoekschoppen weg. Het eerste snoeiharde schot van Oussama Siali ging in de 77e minuut uit een corner nog over en met het tweede in de 80e minuut had de goalie veel moeite. Excelsior’31 wankelde en zwichtte in de 83e minuut onder de druk. Rick Dekker verzond de gave pass op Tim van de Berg, die uitstekend raak kopte en zijn vorige club op een 1-2 achterstand zette. Er viel natuurlijk ook niets af te dingen op die Ermelose voorsprong.

Voor de laatste vijf minuten werden nog drie verse krachten ingebracht aan Rijssense kant, maar die konden uiteindelijk ook niet meer het verschil maken. Er kwam pas een slotoffensiefje uit, nadat aanvaller/middenvelder Mike ahrens vervangen was door een derde centrale verdediger Basil Camara. Toen moest DVS wel terug, maar verder dan een geblokt schot van invaller Jasper Veltkamp in de reguliere slotminuut kwam het niet. Ook niet in de vier minuten extra tijd. Op de twee resterende corners voor de Rijssenaren reageerde DVS nu wel goed. Eind goed, al goed dus.

“Terechte winnaar”
Voor de nabeschouwing stond er dus een tevreden trainer Joram Hendriks, die natuurlijk niet content was over de start van de wedstrijd: “Qua resultaat en qua voetbal tegen sc Genemuiden was er geen reden om de opstelling te wijzigen. Wij helpen Excelsior nu in het zadel door al zo vroeg een doelpunt tegen te krijgen. Die centrale verdediger staat bij die corner helemaal vrij; dat vind ik gewoon niet goed. Daarna pakken we het al snel weer op en hebben we grip op de wedstrijd. We hadden veel de bal, maar kwamen nog niet echt tot kansen. Excelsior kon ons toen nog wel aardig uit de ‘zestien’ houden en wij begonnen al vroeg met hoge, halve voorzetten. Die konden die twee lange centrale verdedigers makkelijk wegwerken. Ik vond het wel illustrerend, dat zij na een half uur alle ballen wild wegschoten. Ze speelden bijna 4-5-1. Daar was voor ons moeilijk doorheen te komen. Op links en rechts lag er wel ruimte voor ons, als we wat sneller van kant naar kant zouden spelen.

We hadden iemand nodig in de punt, die de bal wat makkelijker vast kon houden en in positie kon blijven. Vandaar ook de wissel van Yannick voor Zico in de rust. Yannick is wat meer een aanspeelpunt met de rug naar het doel dan Zico. We hadden voor de rust ook te weinig mensen rond de ‘zestien’ voor de goal en met Yannick in de tweede helft kregen we meteen al een paar kopkansen. Ik had ook in de rust gezegd, dat we bij de start niet goed stonden op te letten en dat moet eruit. Dat kan gewoon niet. Ik heb ook gezegd, dat ze in de hoeken moesten gaan lopen in de rug van die backs. Ik heb ook aangegeven minder vaak rond te spelen en na twee, drie keer te wisselen van kant. Dan moeten zij steeds heen en weer lopen. Dat hebben we in de tweede helft ook veel beter gedaan. Benjamin kwam daardoor ook vaker in een een-tegen-een-situatie. Je zag ook, dat bij hun de energie weg ebde, toen wij het tempo omhoog gooiden.

We hadden ook een betere bezetting voor het doel. Ik had toen ook wel het gevoel, dat die gelijkmaker ging vallen. Die viel dan vanuit het niets, maar wel een geweldige goal. Daan Huiskamp had al in de rust tegen hem gezegd, schiet die bal eens op de goal. Daarna bleven we het initiatief houden, ook met de wissels. Met Oussama krijg je wel een heel ander type aan de buitenkant. Dat is ook een jongen, die een heel goed schot in de benen heeft en dat ook direct twee keer liet zien. Dat zorgde er ook wel voor, dat wij de terechte winnaar waren met een geweldig doelpunt van Tim. Uiteindelijk hebben we ook de hele wedstrijd geen kans weggegeven. Dat vind ik ok wel veelzeggend voor de verdedigende organisatie. Ik wist, dat zij na die 1-2 lange ballen zouden gaan spelen en daarom wisselde ik Basil voor Mike. Ik had liever achterin plus 1 staan om die ballen weg te koppen. Het moest niet zo zijn, dat wij al direct op onze eigen ‘zestien’ zouden gaan spelen, als zij de bal hadden. Ik koos met Basil wel voor verdedigende zekerheid. Met Benjamin had je nog iemand voorin, die de snelheid en ook nog de energie had, dus gingen we daarop spelen. Excelsior was ook niet meer bij machte om wat terug te doen. Het was wel prettig, dat ik Oussama kon inbrengen, maar hij moet nog wel meer inhoud krijgen, maar dat is ook zijn proces. Het geeft ons voorin met zijn schot, creativiteit, met zijn combinaties, met zijn balvastheid nog meer mogelijkheden, omdat we nog weer op een bepaalde manier kunnen wisselen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Jan van Willige, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tim van de Berg, Roland Baas, Maarten van Dijk, Rick Dekker, Ian van Otterlo (74’ Oussama Siali), Mike Ahrens (87’ Basil Camara), Zico Soree (46’ Yannick Bouw), Benjamin Roemeon.
Opstelling Excelsior’31: Kevin Reimink, Stan ter Haar, Lucas van Beek (85’ Rick Hemmink), Tom Koelman, Vincent Schmidt (84’ Jasper Veltkamp), Niels Leemhuis (61’ Nhlakanipho Ntuli), Emilio Overmars (84’ Yannick de Vries), Coplan Soumaoro, Patrick Maneschijn (46’ Simon Seppenwoolde), Givan Werkhoven, Kai Wesselink.

Scheidsrechter: Dhr. D. Schaper uit Dokkum

Scoreverloop: 2’ Tom Koelman 1-0, 67’ Sem de Wit 1-1, 83’ Tim van de Berg 1-2