Sporters blij met aanpassingen in ontwerp nieuwe sportcentrum Ermelo

Door Harry Schipper – Haafkes Bouw uit Goor wordt de hoofdaannemer die het nieuwe sportcentrum in Ermelo, compleet met zwembad, mag gaan bouwen. Het bedrijf won de Europese aanbesteding, zo heeft het Ermelose gemeentebestuur nu bekendgemaakt. (Bekijk de video)
 

Het definitieve ontwerp van het sportcomplex, dat aan De Zanderij verrijst, is bijna klaar.

De toekomstige gebruikers zijn blij met de laatste aanpassingen in het ontwerp. Daarvoor mochten de Ermelose sportverenigingen zelf wensen en suggesties aandragen, die eind vorige maand aan hen werden gepresenteerd.

Voor de realisatie van de elektrotechnische installaties van het complex is het Ermelose bedrijf Paulus Elektro geselecteerd. Vooralsnog is dat de enige lokale inbreng. Al hoopt de gemeente Ermelo, als opdrachtgever van het grofweg 21 miljoen euro kostende complex, dat Haafkes Bouw bij haar selectie van onderaannemers haar belofte inlost om ook lokale bedrijven in te schakelen.

De regionale inbreng beperkt zich tot het Nunspeetse Hellebrekers, die de waterbehandelingssystemen mag aanleggen. Voor de werktuigbouwkundige installaties komt Hollander Techniek kijken. Dit bedrijf heeft vestigingen in Apeldoorn, Almere, Amersfoort en Almelo.
De genoemde bedrijven hebben de aanbestedingen gewonnen, die volgens Europese aanbestedingsrichtlijnen hebben plaatsgevonden en waarbij niet alleen op prijs maar ook op duurzaamheid punten konden worden gescoord. Door de aanbestedingen in delen in de markt te zetten, kregen ook kleinere en lokale bedrijven de mogelijkheid om in te schrijven. Daarbij wist dus enkel Paulus Elektro als enige Ermelose bedrijf te scoren.

Architectenbureau Faulkner Brown uit het Engelse Newcastle werkt al sinds december vorig jaar aan het ontwerp. Ze hopen het definitieve ontwerp volgende maand gereed te hebben. Daarna volgt een technische uitwerking als voorbereiding op de start van de bouw, die gepland staat voor april volgend jaar. De planning voorziet in een oplevering van het sportcomplex in juli 2022, waarna de ingebruikname plaatsvindt in september van dat jaar.

Eind vorige maand kregen de toekomstige gebruikers al een kijkje gegund in de tekeningen, artist impressions en een gelikt filmpje dat op hieronder is te zien.



Daarbij werd ook duidelijk dat flink wat van hun suggesties en wensen worden meegenomen in het definitieve ontwerp. Zo komen de gangen van de kleedruimten niet aan de wandzijde, maar aan de zijde van de sporthallen, zodat er beter toezicht mogelijk is. De duikvereniging Ad Fundum krijg een eigen bergruimte voor haar kostbare duiksets met ademhalingsapparatuur en luchtflessen. En voor minder validen komt er in het doelgroepenbad een speciale lift, waardoor ook zwaar gehandicapte gebruikers van bijvoorbeeld ’s Heeren Loo de mogelijkheid krijgen om een bad te nemen.

Eén wens, die van gymnastiekvereniging Sparta Ermelo, wordt niet gehonoreerd. Die wilde dolgraag een danszaal op de bovenverdieping. Maar het Ermelose gemeentebestuur vond de meerprijs van 1 miljoen euro niet te verantwoorden. Sparta krijgt overigens wel het gebruik van een hal die helemaal op haar wensen is toegesneden, compleet met een elf meter hoog plafond, zodat de beoefenaars van het trampolinespringen er niet gauw hun hoofd zullen stoten. De rest van de sporthal moet het doen met een plafondhoogte van zeven meter; net hoog genoeg om bijvoorbeeld volleybalwedstrijden in competitieverband te kunnen spelen, maar ook weer te laag voor nationale of Olympische kampioenschappen.

In het nieuwe sportcomplex komt ook een (open) horecadeel met bar en restaurant, dat in het midden, tussen zwembad en sporthallen is gedacht. Het zwemdeel bestaat uit een doelgroepenbad van tien bij zestien meter en een 6-baans wedstrijdbad van 17 bij 25 meter. Dit bad krijgt een over de lengte beweegbare bodem, zodat er én zwemles gegeven kan worden en mensen er baantjes kunnen blijven trekken. Tot slot komt er voor kleine kinderen nog een recreatiebadje met daarbij een forse whirlpool en een saunaatje. Zwembaden en sporthallen worden door glazen wanden van elkaar gescheiden, zodat bezoekers elkaars verrichtingen kunnen zien.

De grote hal kan door het laten zakken van twee flexibele wanden in drieën worden gedeeld, waardoor meer scholen tegelijk er gymnastieklessen kunnen geven.

Nu de gebruikersgroepen hun inbreng hebben gehad, zijn volgende week de aan- en omwonenden aan de Oude Telgterweg uitgenodigd om hun wensen kenbaar te maken. Een aantal van hen heeft zich inmiddels verenigd in een bewonerscomité. Hoewel er een grote parkeerplaats is ingetekend bij het sportcomplex, vrezen ze toch parkeeroverlast als het sportcentrum eenmaal draait en er grote sportevenementen worden georganiseerd.