Sportas verrijkt met bijzonder gebouw

Van Drunen Installatiegroep uit Harderwijk verzorgt alle elektrotechnische installaties voor het 14 verdiepingen tellende gebouw.

Pal naast het Olympisch Stadion in Amsterdam, op de zogenaamde sportas, wordt momenteel gebouwd aan het Olympic Hotel.

Het hotel bestaat uit twee ongelijke torens met een hoogte van 25 en 50 meter met daarin onder meer 309 kamers. Het gebouw krijgt verder een heel transparant karakter, zegt projectleider Stèfan van de Pol van Van Wijnen Lelystad B.V., hoofdaannemer van het project.

De naam Olympic Hotel suggereert een accommodatie voor sporters, maar de doelgroep is heel breed, maakt Stèfan van de Pol duidelijk. Hij legt uit dat er naast overnachtingsmogelijkheden tevens een restaurant, café, wellness, fitness en een parkeergarage in het gebouw komen. “Dankzij het ontwerp krijgt het een heel markante uitstraling. De onderbouw – de kelder, begane grond en eerste verdieping – bestaat uit één geheel. Daarna splitst het hotel zich in twee torens, één van zes verdiepingen en één van dertien verdiepingen, zo’n 50 meter hoog.” De bovenste 11 verdiepingen van de hoogste toren kragen aan 2 zijden circa 8 meter uit. Eén kant van het Olympisch Stadion kraagt ook nog uit boven het water van de naastgelegen Stadiongracht. “Dat was constructief gezien écht een uitdaging.”

Compacte bouwplaats

Van de Pol maakt duidelijk dat in 2015 de eerste contacten werden gelegd. In de loop van 2016 startten de voorbereidingen in een bouwteam. Dat gebeurde onder andere met behulp van BIM. Rond de bouwvak van dit jaar moet het Olympic Hotel bouwkundig af zijn. “Er is sprake van een heel compacte bouwplaats, die van alle kanten is ingesloten. Zo ligt aan de noordzijde de Stadiongracht, aan de oostzijde een brug en aan de westzijde een tramlijn. Aan de zuidzijde hadden we als complicerende factor te maken met de aanwezigheid van drie transport-waterleidingen in de bodem: één met een doorsnede van 1 meter en twee van 70 centimeter en dat op minder dan 5 meter afstand van het gebouw. Die drie waterleidingen hebben we tijdens het heien, het aanbrengen van de damwanden en het uitgraven van de 7 meter diepe kelder continu digitaal gemonitord.” Met omgevingsmanagement werd de overlast voor de omgeving binnen de perken gehouden, zegt Van de Pol. 

Transparante uitstraling

Het hotel heeft een hybride skelet met een dragende kern van in het werk gestort beton, terwijl er verder prefab betonnen wanden zijn toegepast. De gevels zijn niet dragend en bestaan voor het grootste deel uit glas, vertelt Van de Pol. “Daardoor krijgt het hotel een heel transparante uitstraling. Vanuit de kamers heb je een fraai uitzicht op het Olympisch Stadion en de sportvelden. De onderbouw is overigens voorzien van metselwerk, van mooie geglazuurde stenen.” Hij merkt op dat het dak van de hoogste toren wordt voorzien van een soort kroon waarachter de installaties worden verborgen. “Installatietechnisch is het gebouw afgestemd op de hedendaagse eisen, met onder andere een WKO-installatie.”

Hij besluit met de opmerking dat het Olympic Hotel een fraaie schakel gaat vormen tussen het Olympisch gebied en het gebied met sportfaciliteiten van de Schinkeleilanden. “Het is écht een verrijking voor de sportas.”

Amsterdam Olympic Hotel

Omvangrijk

In Amsterdam wordt aan de sportas het Olympic Hotel Amsterdam gebouwd, een hotel met ongeveer 300 kamers en tal van faciliteiten voor sporters. De Van Drunen Installatiegroep uit Harderwijk verzorgt alle elektrotechnische installaties voor het 14 verdiepingen tellende gebouw. 

Een mooi project, volgens werkvoorbereider Gerrit Klaassen. “Dit project kent in snelheid van bouw, grootte van het hotel en het aantal mensen dat in verschillende teams samenwerkt veel uitdagingen. Dat maakt het tot een omvangrijk project.” Het gaat voor Van Drunen om de complete elektrotechnische installaties, waaronder het aanbrengen van een railkokersysteem voor energiedistributie, verlichting, brandmeldinstallaties, camera’s en het datanetwerk. Het project is uitgewerkt in BIM. “Dat heeft als voordeel dat je beter inzicht krijgt in de processen en verschillende acties goed op elkaar kunt afstemmen.” 

Een project van deze omvang vraagt om een strakke planning, aldus Klaassen. “We hebben hierover veel overleg met onze partners en toeleveranciers. Het tekort op de materialenmarkt werkt niet mee, daarom zijn we continu gezamenlijk op zoek naar creatieve oplossingen.”

BIM project Van Drunen Installatiegroep B.V. Harderwijk