Soevereine zege DVS'33 Ermelo op SC Genemuiden (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft voor eigen publiek in speelronde 8 een soevereine zege geboekt op sc Genemuiden. De groenwitten maakten vorig seizoen met name in de eerste helft grote indruk met uitstekend voetbal, maar nu waren de rollen omgedraaid.

De geelzwarten speelden de beste wedstrijd van het seizoen en de ruststand had halverwege ook hoger kunnen zijn dan de 1-0

Na rust eenzelfde spelbeeld, maar de comfortabele 2-0 viel pas na een fase, waarin ‘Sportclub’ een korte periode enige druk had. Het slotoffensief na het inbrengen van twee vaste waarden in de Overijsselse formatie kon de Ermeloërs niet meer aan het wankelen brengen. De 2-0 overwinning vertaalde zich nog niet in positieverbetering op de ranglijst, waar DVS met 16 uit 8 (15-12) zesde bleef, maar het verschil met de nummer 7, Sportlust’46, bedraagt nu wel vier punten. De Genemuiders zijn met 8 uit 8 (9-10) qua elfde positie nog afhankelijk van de wedstrijd op de zaterdagavond.

Evenals de twee voorgaande duels liet trainer Joram Hendriks dezelfde elf spelers opdraven in de basis. Bij sc Genemuiden ontbraken vaste waarden Mike Reuvers en Marc Magan. De laatste komt terug van een blessure.

DVS gaat met goed voetbal en 1-0 voorsprong de rust in
Slechts een paar minuten na de aftrap kon sc Genemuiden de goede bedoelingen zien, maar de geelzwarten stonden de overmacht behalve een korte fase in de tweede helft niet meer af. Dat de eerste mogelijkheden in de wedstrijd voor DVS waren, is dan ook niet zo verbazingwekkend. De eerste was in de 5e minuut voor Mike Ahrens, die in plaats van een kaats van zijn tegenstander wegdraaide en tot een schot kwam. Dat ging over. In de 12e minuut legde de vleugelaanvaller een vrije trap op het hoofd van Sem de Wit, maar zijn kopbal in de korte hoek eindigde in de armen van doelman Hidde Streutker. In de 14e minuut wilde de centrale verdediger de hoekschop van rechts met het hoofd in de verre hoek leggen, maar miste het doel. Pas daarna kwam sc Genemuiden aan de eerste doelpoging toe, toen een foutieve pass Milan Drost in staat stelde op te komen.

Zijn assist op Rens van Benthem in de 19e minuut bood veel perspectief, maar de aanvaller schoot te zacht in, waardoor de bal een makkelijke prooi werd voor doelman Jan van Willige. Een minuut later waren er weer twee mogelijkheden voor de thuisclub. De voorzet van Benjamin Roemeon vanaf links bood Nicky van Hilten een vrije kopkans bij de tweede paal, maar het vizier was wat te hoog gericht. Via Maarten van Dijk kwam een voorzet in een vol strafschopgebied bij Ian van Otterlo, maar zijn schot werd geblokt. Halverwege de eerste helft kreeg sc Genemuiden de tweede mogelijkheid van de wedstrijd na een voorzet vanaf links. Normaliter een kolfje naar het hoofd van Berwout Beimers, maar Roland Baas zat daar net voor. Nog dezelfde minuut nam DVS een voorsprong na een snel en goed genomen vrije trap van Sem de Wit op Benjamin Roemeon aan zijlijn. Het zal genoegzaam bekend zijn, dat de rappe aanvaller dan naar binnen komt en dan een verwoestend schot in huis heeft. Twee verdedigers konden die er echter niet uithalen en doelman Hidde Streutker kon niet anders dan de lage inzet uit de verre hoek vissen, 1-0.

Die voorsprong was uiteraard dik verdiend. De laatste dreiging van de bezoekers voor rust deed zich in de 40e minuut voor na een verre inworp van Bart Jan Brouwer, wat toch een wapen is. In tweede instantie wierp doelman Jan van Willige zich op de bal. DVS zag in de 44e minuut een ruimere voorsprong aan zich voorbijgaan, toen Maarten van Dijk na een goede aanval inschatte, dat zijn schot minder kans zou hebben dan dat van Zico Soree. Diens inzet ging naast. Zo zorgde de 1-0 ruststand in ieder geval nog voor spanning in de tweede helft.

DVS haalt buit ruim voor tijd binnen
Trainer René van der Weij hoopte bij de bezoekers met het inbrengen van Hadde Pleijsier en Nick Buitink een kentering in de wedstrijd te brengen, maar DVS bleef makkelijk de bovenliggende partij. Dat leverde in de 49e minuut ook weer de eerste kans in de tweede helft op. Na een goede combinatie kwam Ian van Otterlo uit een assist van Zico Soree links in de ‘zestien’ vrij voor de goalie, maar slaagde er niet in om hem te passeren. Het eerste kwartier na rust werd na een goede aanval besloten met een schot, dat overging. Bij sc Genemuiden was basiswaardige speler Mike Reuvers toen al in het veld gekomen voor Milan Drost, een aanstormend talent uit de eigen opleiding. Voor de gasten was er pas weer dreiging na zo’n verre inworp, die steeds bij de eerste paal belandde. Doelman Jan van Willige greep mis, waarna invaller Mike Reuvers de bal met het hoofd bij Rens van Benthem kreeg.

Hij kreeg de voet niet goed tegen de bal, waarna Jan van Willige met de voet redde en Ian van Otterlo, liggend, en Nicky van Hilten verder opruimden. Een voorbeeld van de eendrachtige samenwerking, die de geelzwarten de gehele wedstrijd zouden tonen, waar bij ook de voorwaartsen hun verdedigende taken achterin niet veronachtzaamden. In de omschakeling kreeg DVS een vrije trap te nemen, die door Mike Ahrens goed aangesneden werd. Nicky van Hilten en Sem de Wit stonden klaar om die in te koppen, maar uiteindelijk raakte Zico Soree de bal. Misschien was de spits wel het meest ongelukkig in deze wedstrijd en ook deze inzet ging net naast. Vooralsnog kon ‘Sportclub’ geen vuist maken, maar een te zachte terugspeelbal van Nicky van Hilten bood in de 64e minuut nog een kans, maar doelman Jan van Willige was met gevaar voor eigen leven net iets eerder bij de bal dan Berwout Beimers. Het liep dus goed af. Een veel belovende aanval hierop werd gestopt met een overtreding op Benjamin Roemeon met een vrije trap op zo’n twintig meter van het doel. DVS heeft meerdere mensen, die daar wat mee kunnen; nu belastte Sem de Wit zich ermee. Zijn schot ging via de hand van doelman Hidde Streutker naast. Halverwege het tweede bedrijf maakte Zico Soree plaats voor Yannick Bouw, die graag zijn basisplek wil heroveren. Er brak nu even een fase aan, waarin sc Genemuiden wat druk op de Ermelose verdediging uitoefende. Berwout Beimers kwam in de 69e minuut wat gelukkig in balbezit en de sterke aanvaller was op de achterlijn niet van de bal te krijgen.

Kort draaiend leverde hij ook nog een voorzet af, die niet door een medespeler getoucheerd kon worden, waarna Nicky van Hilten en Maarten van Dijk opruimden. Aan die kortdurende druk kwam ook weer snel een einde, toen Benjamin Roemeon in de 72e minuut vanaf links de bal voorzette en Yannick Bouw subtiel teruglegde op Ian van Otterlo. De Genemuider sluitpost had geen verweer op zijn lage schot in de uiterste linkerhoek, 2-0. Als DVS het nu beter zou uitspelen dan een week eerder in Woerden, zou de buit binnen moeten zijn. René van der Weij bracht direct na de 2-0 zijn laatste troef in met Marc Magan, bekend van zijn uitstekende schoten, voor Jasper Tuinman. DVS bleef verdedigend haar taken goed uitvoeren. Zo maakte Nicky van Hilten in de 76e minuut het balverlies van Mike Ahrens weer goed. Zo’n tien minuten voor tijd had de wedstrijd in het slot geschoten kunnen zijn. Benjamin Roemeon was op snelheid weer eens niet te kloppen en legde goed voor op Mike Ahrens.

Aangezien hij met zijn chocoladebeen zo af en toe ook goede voorzetten aflevert, had hij met dit standbeen in kansrijke positie kunnen uithalen. Na de balaanname kon invaller Mike Reuvers het schot verhinderen ten koste van een corner. De wedstrijd was desalniettemin gespeeld, hoewel Marc Magan zijn rentree nog wel wilde opluisteren met een treffer. De oud-speler van vv Katwijk probeerde het in de 81e minuut met een afstandsschot, dat net naast ging. Zijn indraaiende vrije trap werd gepakt door Jan van Willige, die heerste in zijn eigen ‘zestien’. Nog een kans zou er komen voor de bezoekers, maar eerst verijdelde Rick Dekker in de 85e minuut een doelpoging van Magan, maar een minuut daarop was die poging dreigender. Uit een voorzet van Rens van Benthem Arend van de Wetering in goed in, maar doelman Jan van Willige stond op zijn plaats en keerde het gevaar. Het goedbedoelde slotoffensief van sc Genemuiden had daarna niets meer om het lijf, terwijl DVS het nog tweemaal in de extra tijd probeerde. Uit een voorzet vanaf van Mike Ahrens rechts kwam Yannick Bouw net niet genoeg voor de keeper, die daarna kon redden. De laatste Ermelose doelpoging was met een schot van Mike Ahrens na een goede voorzet van Benjamin Roemeon, maar dat krulde net naast en over het doel. Ian van Otterlo kreeg als Man of the Match nog een publiekswissel, waardoor Jorick Priem zich in zijn enige balcontact verdedigend kon onderscheiden door op snelheid een pass te onderscheppen en verder weg te werken. Het bleef bij 2-0, wat toch een goede revanche was voor de kansloze 0-3 nederlaag vorig seizoen.

Trainer Joram Hendriks had een volledig dominant DVS gezien, zo analyseerde hij na afloop de wedstrijd voor de microfoon van Piet Smit van DVS-TV: “Ik vind, dat wij vanaf minuut 1 tot en met 93 wel controle hebben gehad en bij vlagen ook wel goede aanvallen hebben neergelegd. We hebben goed verdedigd; we hebben twee of drie momenten gehad, dat we er niet goed uitzagen. Ik vind ten eerste, dat wij overall terecht winnen, en ten tweede, dat we geweldige doelpunten maakten. Eigenlijk hadden we er nog wel een derde of zelfs een vierde bij moeten maken, want die kansen hebben we echt wel gehad. Dan maak je een wedstrijd nog eerder dood. Wij hebben spelers, die heel goed kunnen voetballen, eigenlijk van de nummer 1 tot aan de nummer 23 en als wij er nog eens een dosis arbeid op gooien, en dat doen we de afgelopen weken, zijn wij ook een heel goed team. Als de voorste linie dat doet en de achterste linie doet dat, slaat het ook over. We hebben elkaar enorm geholpen en goed als een team gespeeld. Ook de jongens, die op de bank zitten, hebben hun bijdrage, dus ik kan alleen maar heel trots zijn op hoe wij dat vandaag hebben gedaan tegen Genemuiden. Je weet, dat zij voorop heel vel power en snelheid hebben en die bal er graag bij ons achter gooien op lopende spelers, dan kun je twee dingen doen.

Je kan naar je eigen goal gaan sprinten of je kunt voorop bij balverlies gelijk druk zetten. We hebben beide heel goed gedaan. Vooral dat laatste; die lange ballen eraf halen. Dan zorg je ook voor rust achterin en grip krijgt op de wedstrijd. De corners namen wij lang en dat was met een bepaalde reden. Die lange keeper kun heel veel ballen plukken en daar hadden we sneller voor moeten komen. Als we daar wel zijn, zijn dat wel gevaarlijke corners.”

Desgevraagd blikte de oefenmeester nog terug op het abrupte vertrek van TC-lid Edmund Mijnheer: “Na een rumoerige week was dit wel prettig voor ons. Op persoonlijke titel kan ik zeggen, dat ik heel prettig samengewerkt het met Edmund en dan praat ik denk ik voor de hele staf. De lijntjes waren heel kort. Ik vind het heel jammer, dat het zo is gelopen voor zijn functie, maar ook voor de persoon Mijnheer. Hij heeft veel goede dingen voor de vereniging gedaan; ik maak hem pas een paar maanden mee. Ik hoop, dat hij hier straks wel weer gaat komen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Jan van Willige, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tim van de Berg, Roland Baas, Maarten van Dijk, Rick Dekker, Ian van Otterlo (90+2’ (Jorick Priem), Mike Ahrens, Zico Soree (77’ Yannick Bouw), Benjamin Roemeon.
Opstelling sc Genemuiden: Hidde Streutker, Arend van de Wetering, Jens Jurn Streutker, Gerben Kolk (46’ Hadde Pleijsier), Bart Jan Brouwer, Jasper Tuinman (73’ Marc Magan), Milan Drost, Matthias Breman (46’ Nick Buitink), Rutger Etten, Berwout Beimers, Rens van Benthem.

Scheidsrechter: dhr. F.E. ter Brake uit Dedemsvaart

Scoreverloop: 23’ Benjamin Roemeon, 72’ Ian van Otterlo 2-0.