Small Smart Houses Horloseweg waarschijnlijk in 2025

Door Petronella van het Goor - Er is al een paar jaar sprake van een plan voor ‘small smart houses’ aan de Horloseweg in Harderwijk. Een twintigtal kleine, duurzame huizen, microwoningen, gebouwd met gerecyclede en geupcyclede materialen.

Woningen die niet groter zijn dan 50 vierkante meter

Een soort tiny house, maar dan met fundering. Begin 2020 kocht Small Smart Houses de grond van de gemeente Harderwijk en het bestemmingsplan ‘Drielanden - Small Smart Houses Horloseweg’ is in 2021 al vastgesteld. 

CDA Harderwijk Hierden vraagt zich af wanneer er nu eens met de bouw wordt gestart en wat de reden is voor alle vertraging. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat er op 19 juni 2024 een omgevingsvergunning is verleend en dat het nu aan de initiatiefnemer is om de woningen in de verkoop te brengen. Daarna zal de gemeente de grond bouwrijp maken. “De verwachting is dat in het eerste of tweede kwartaal van 2025 gestart kan worden met de bouw van de woningen.” 

De vertraging is begonnen bij bezwaren van omwonenden tegen het bestemmingsplan. Nadat de Raad van State begin 2022 uitspraak heeft gedaan in het voordeel van Small Smart Houses, kreeg de initiatiefnemer te maken met stijgende bouwprijzen, waardoor het project niet langer haalbaar was. “Het college heeft op 14 maart 2024 met de initiatiefnemer een aanvullende overeenkomst gesloten om het plan weer financieel haalbaar te maken”, aldus het college. “Het is aan de initiatiefnemer om nu met de verleende omgevingsvergunning en het nieuwe afsprakenkader het plan in de verkoop te brengen.” 

Het CDA wil weten of de eigen inwoners voorrang krijgen bij het kopen van deze huizen. Het college geeft aan dat het erom gaat spannen. “Het kunnen geven van voorrang aan eigen inwoners bij de verkoop van sociale koopwoningen, is één van de maatregelen die we willen nemen in de nieuwe huisvestingsverordening. Die wordt in 2025 in de raad behandeld. Als de small smart houses na het vaststellen van die verordening te koop worden aangeboden, krijgen de eigen inwoners voorrang.” 

Afbeelding is van een Tiny House Rappad Harderwijk, aan de Horloseweg is sprake van grondgebonden woningen.