Door Harry Schipper – Vermoedelijk een wolf heeft afgelopen weekend maar liefst tien schapen doodgebeten in een weiland aan de Munnike Steeg, dichtbij de Hierdense beek.
Hoewel al eerder een wolf is gesignaleerd in het weilandengebied ten noorden van Hierden, is het de eerste keer dat de wolf op slechts honderden meters van de dorpsgrens van Hierden en enkele kilometers van Harderwijk daarbij meteen zoveel slachtoffers maakt
De schapen graasden op een weiland dat deel uitmaakt van het natuurgebied de Mheenlanden, eigendom van Natuurmonumenten. Die organisatie heeft dat weiland verpacht. De pachter trof bij aankomst vijf schapen aan die waren doodgebeten. De andere dieren leefden nog, maar waren zo zwaar verwond, dat een dierenarts niet anders kon dan ze uit hun lijden verlossen.
“Het staat nog niet vast dat het om een wolf gaat. Dat wordt nu onderzocht”, is de eerste reactie van boswachter Afke Vermeer van Natuurmonumenten. Zij wijst erop dat de Munnike Steeg aan de zuidkant van de beek ook een gebied is waar honden los mogen lopen. “DNA-onderzoek moet uitwijzen of het om een wolf gaat”. Zulk onderzoek, dat in Nederland wordt uitgevoerd door BIJ12, moet daarom uitsluitsel geven. Meestal duurt zoiets een week of twee.
Vermeer snapt de vele reacties wel, die op Facebook verschenen bij foto’s van de soms zwaar toegetakelde schapen. “Het is natuurlijk ontzettend vervelend dat zoiets is gebeurd, elke keer weer. Ik snap die reacties wel. Het is ook een enorm heftig gezicht, héél naar. Ik heb alle begrip voor alle emoties”. Toch wil de boswachter niet speculeren op de vraag of dit nu vaker staat te gebeuren. “Ik kan niet in een glazen bol kijken. Laten we eerst rustig dat onderzoek afwachten”.
Volgens Vermeer, die behalve de natuurgebieden aan de Veluwemeerkust ook beheer voert over het Leuvenumse Bos, Oud Groevenbeek en Oldenaller, wordt de wolf steeds vaker waargenomen op de Noordwest Veluwe. Recent werden op Facebook nog filmpjes en foto’s gepost van een wolf die langs de Leuvenumseweg werd gespot. “Het is nu eenmaal een gegeven dat de wolf hier is. We moeten met de wolf samenleven”, zegt ze.
Ze vindt het om die reden ‘verstandig’ om dieren als schapen zo goed mogelijk tegen aanvallen van wolven te beschermen. “Dat kan bijvoorbeeld met wolfwerende rasters. Dat zijn hekken van 1.20 meter hoog die onder stroom staan. Die hebben een afschrikwekkend effect op wolven. Zo maak je de kans op een aanval zo klein mogelijk”.
De eerste wolf in Nederland vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Daar kwam begin 2019 een tweede wolf bij. Het wolvenpaar kreeg datzelfde jaar en de jaren erna jongen, die uitzwierven over de Veluwe en richting Drenthe en Friesland. Inmiddels zijn er ook al wolven gesignaleerd in Brabant, Limburg en Zeeland. In het grensgebied tussen Nederland en Duitsland worden ook regelmatig nieuwe wolven waargenomen.
Begin deze maand werden ook al schapen doodgebeten aan de Molenbergweg in Elspeet. Deze slachtpartij, die maar liefst aan zestien schapen het leven kostte, wordt toegeschreven aan een wolf, al is ook hiernaar het onderzoek nog niet afgerond. De wolf is een beschermde diersoort, dus doden, vangen of opzettelijk verstoren is verboden.