Ruiming van algemene graven Koningsvaren

Vanaf november 2024 gaat de gemeente Ermelo verder met de ruiming van algemene graven op de gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren. Dit doen ze omdat de grafrusttermijn van 20 jaar voorbij is.

Ook ruimen ze graven waarvan de rechthebbenden het grafrecht niet hebben verlengd. De gemeente probeert alle nabestaanden te bereiken en informeren

De gemeente bereidt de ruiming zorgvuldig voor
Het ruimen of herbegraven van stoffelijke resten is een gevoelig proces, en ze bereiden dit daarom zorgvuldig voor. Alle nabestaanden en belanghebbenden die bij hen bekend zijn, hebben hierover een brief ontvangen. Helaas zijn niet alle belanghebbenden bij de gemeente bekend. Voor hen plaatsen ze bordjes bij de graven die geruimd worden, met de vraag zich te melden. Ook komt er een oproep op het publicatiebord bij de ingang van de begraafplaats.

Keuzes voor nabestaanden
Nabestaanden kunnen zelf kiezen wat er met de stoffelijke resten gebeurt. De resten kunnen worden herbegraven in een particulier graf of gecremeerd worden. Ook kunnen nabestaanden het gedenkteken ophalen om het ergens anders te bewaren. Als er geen keuze wordt gemaakt, worden de stoffelijke resten herbegraven in een verzamelgraf op de gemeentelijke begraafplaats. Hier worden meer overledenen op dezelfde plek herbegraven. De gemeente zorgt voor een gedenkteken bij dit graf.

Welke graven worden geruimd?
De graven die geruimd worden, staan op de webpagina ‘Ruiming van algemene graven’. In september 2025 ruimen ze nog meer graven. Ook deze staan in het overzicht.