Rechtbank tikt UWV (én kabinet) op de vingers: ‘Asielzoekers mogen langer dan half jaar werken’

Door Harry Schipper – De Haagse rechtbank heeft tijdens een zitting in Arnhem het beroep dat Harderwijker Maarten van Panhuis en Elvis, een 25-jarige Nigeriaanse asielzoeker uit het Harderwijkse azc, had ingesteld tegen de 24-weken-eis gegrond verklaard en dus in strijd met artikel 15 van de EU-Opvangrichtlijnen.

Kort gezegd betekent de uitspraak dit dat Nederlandse UWV’s asielzoekers zoals Elvis niet mogen verbieden om langer dan 24 weken per jaar te werken en dat asielzoekers onbeperkt mogen werken als ze langer dan een half jaar in Nederland verblijven.

Van Panhuis, eigenaar van het Harderwijkse uitzendbureau MPeople, is enorm blij met de uitspraak van de rechters. “Het is een fantastische uitspraak. Echt waanzinnig ook dat die uitspraak er al zó snel ligt en ook zo uitgebreid is onderbouwd. Dat geeft me heel veel vertrouwen”.

“Ik had de zaak aangespannen omdat ik het niet rechtvaardig vind dat asielzoekers na een werkverband van 24 weken daarmee moeten stoppen. Het UWV geeft namelijk asielzoekers tewerkstellingsvergunningen waarmee ze slechts 24 weken per jaar mogen werken. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat asielzoekers WW-rechten gaan opbouwen en hun eventuele uitzetting in Nederland daarmee wordt bemoeilijkt. Voor andere vreemdelingen die hier in Nederland worden opgevangen, zoals die uit Oekraïne, geldt die beperking niet. Dat is natuurlijk niet eerlijk”.

De rechters gingen mee met het bezwaar van Van Panhuis, die met hulp van juristen van het mede door hem opgerichte collectief Refugee Connect, had ontdekt dat de 24-weken-eis een beperking is in de mogelijkheden van asielzoekers om onbelemmerd werk te kunnen zoeken en te verrichten. En daarmee dus in strijd met de Europese opvangrichtlijnen.

De rechtbank maakte bovendien gehakt van het door het kabinet gehanteerde argument dat het moeilijk wordt wanneer een asielaanvraag wordt afgewezen, terwijl een asielzoeker daarna nog wel recht heeft op een WW-uitkering. “Dat recht bestaat echter niet meer zodra de asielzoeker niet langer rechtmatig verblijf houdt in Nederland”, stellen de rechters in hun vonnis. Hun conclusie is dan ook dat ‘daardoor geen sprake is van een publiek signaal dat permanent verblijf in Nederland mogelijk is’.

Ook Elvis, die niet met z’n achternaam in de media wil, is blij met de uitspraak. Hij mag van de rechters per direct weer aan het werk. Elvis was door Van Panhuis gedetacheerd bij het Ermelose eendenslachtbedrijf Thomassen Duck. Maar omdat hij van het UWV daar maar 24 weken mocht werken, kon dat niet langer. “Ik heb al contact gehad met Thomassen. Elvis kan daar meteen vanaf maandag weer aan het werk. En ditmaal zonder beperkingen”, aldus Van Panhuis. Elvis verblijft al sinds 2021 in het Harderwijkse azc. In die tijd heeft hij slechts tweemaal 24 weken mogen werken. Beide periodes was dat bij de Ermelose slachterij.

Voor het UWV, of eigenlijk het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, staat de weg nog open om in hoger beroep te gaan. Van Panhuis verwacht niet dat dat gebeurt. “Dat zou me verbazen en teleurstellen als ze dat doen. Zeker gezien de uitgebreide onderbouwing die de rechtbank onder haar vonnis heeft gelegd.

Maarten van Panhuis is in Harderwijk vooral bekend geworden als raadslid voor de VVD. Hij moest recentelijk zijn raadslidmaatschap om gezondheidsredenen neerleggen. Hij is opgevolgd door het nieuwe VVD-raadslid Maaike van Dantzig. Van Panhuis laat nog weten dat hij door de uitspraak van de rechtbank vandaag ook door landelijke media, waaronder het NOS-journaal en Radio, is of wordt benaderd.