Pilot met vrijwillig Veluwe Vignet voor mountainbikers, ruiters en menners

Om de prachtige natuur op de Veluwe te behouden en de recreatieve voorzieningen zoals paden en routes te blijven onderhouden, voert de gemeente Ermelo, in samenwerking met regionale partners, een vrijwillig Veluwe Vignet in. 

Dit vignet richt zich op mountainbikers, ruiters en menners en is bedoeld als bijdrage voor het behoud en de verbetering van de recreatieve infrastructuur. De pilotperiode duurt twee jaar

Waarom een Veluwe Vignet?
De Veluwe is een geliefd gebied voor zowel inwoners als bezoekers, die volop genieten van de prachtige natuur en uitgebreide netwerken van fiets- en ruiterpaden. Door het toenemende gebruik en gebrek aan financiën staat het onderhoud van deze routes en paden onder druk. Het Veluwe Vignet biedt gebruikers de mogelijkheid om vrijwillig bij te dragen aan de instandhouding van deze voorzieningen. De opbrengsten worden direct ingezet voor het onderhoud van de mountainbike- en ruiterpaden op de Veluwe.

Samenwerking voor de Veluwe
Het initiatief wordt gedragen door de Veluwe-op-1, waarin meer dan veertig partijen, waaronder Provincie Gelderland, gemeenten, terreinbeheerders en brancheorganisaties, samenwerken. Door hun inzet blijft de Veluwe aantrekkelijk voor recreatie. Zonder voldoende middelen en onderhoud dreigt het risico dat paden en routes moeten worden afgesloten.

Vrijwillige bijdrage in plaats van verplichting
Hoewel er aanvankelijk werd gedacht aan een verplicht vignet, is er in overleg met de regio gekozen voor een vrijwillige bijdrage. Dit geeft gebruikers de tijd om aan het vignet te wennen en hun bijdrage vrijwillig te leveren aan het behoud van de infrastructuur. Na twee jaar wordt de pilot geëvalueerd en bekeken of het vignet voldoende draagvlak heeft om door te gaan en in welke vorm: vrijwillig of verplicht.

Beschikbaarheid van het vignet
Vanaf het einde van dit jaar kunnen gebruikers het Veluwe Vignet aanschaffen bij het Routebureau Veluwe. Meer informatie over onder andere de kosten van het vignet volgt dit najaar via Routebureau Veluwe.