Door Harry Schipper – Niet één, maar twee verkenners gaan onderzoek doen naar het geruzie van de Ermelose gemeentebestuurders. Half oktober worden de uitkomsten bekendgemaakt.
Beide heren hebben van de Ermelose gemeenteraad en het Gelderse provinciebestuur opdracht gekregen de bestuurskracht van Ermelo te onderzoeken.Het zijn professor dr. Paul Frissen en dr. Martin Schulz van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).
Doel ervan is een analyse te geven van de conflicten en onvrede in de top van het Ermelose gemeentebestuur en om met een aantal suggesties te komen voor nader onderzoek en een vervolgaanpak.
De zes fracties van de Ermelose gemeenteraad hebben dit om half drie vanmiddag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt op de website van de gemeente Ermelo.
In de verklaring van de gemeenteraad wordt ook bekendgemaakt hoe de beide verkenners te werk gaan. Dat doen ze aan de hand van relevante documenten die de provincie en gemeente hebben opgesteld, mediaberichtgeving over de conflicten en onvrede die heersen in de Ermelose bestuurs-top en door gesprekken te voeren met fractievoorzitters, burgemeester, wethouders, gemeentesecretaris, ambtelijke top en de Commissaris van de Koning.
Frissen en Schulz schrijven aan de hand hiervan een beknopte notitie en suggesties, die daarna met de opdrachtgevers worden besproken. De raadsfracties willen eerst het onderzoek afwachten en verklaren tussentijds geen mededelingen te doen.
De uitkomsten van het onderzoek worden ‘medio oktober’ opgeleverd en openbaar gemaakt. De fractievoorzitters komen dan met een persconferentie, meldt het communiqué.
Frissen en Schulz zijn respectievelijk decaan/bestuursvoorzitter en co-decaan/adjunct-directeur van een denktank van de NSOB. De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur ontwikkelt en verzorgt postdoctorale opleidingen in de bestuurskunde speciaal gericht op de publieke sector. De NSOB is gevestigd in Den Haag en is in 1989 opgericht door de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Frissen is naast bestuursvoorzitter van de NSOB ook hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij doceert, verricht onderzoek en adviseert op het terrein van bestuurskunde en politieke filosofie. Schulz is regelmatig secretaris van onderzoeks- en adviescommissies. Hij promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift ‘De commissie: over de politiek-bestuurlijke logica van het publiek geheim’. Schulz was eerder opleidingsdirecteur van de wethoudersopleiding aan de Universiteit van Tilburg. Hij doceerde ook bestuurskunde aan de universiteiten van Tilburg, Nijmegen en Utrecht.
(Paul Frissen)