‘Parapluplan’ in de maak voor alle Ermelose recreatiebedrijven

Door Harry Schipper – Er komt voor alle recreatieterreinen in de gemeente Ermelo een nieuw bestemmingsplan waarin alles wat er mag en niet mag in staat beschreven.

De gemeente stelt dit nieuwe, grote bestemmingsplan op met een zogeheten ‘groot traject’, waarbij behalve raadsleden ook zoveel mogelijk eigenaren van recreatiebedrijven en andere belanghebbenden met elkaar gaan debatteren en overleggen

De gemeente Ermelo wil zo uiteindelijk komen tot een soort paraplu-bestemmingsplan waarin ‘een planologisch kader voor de fysieke leefomgeving voor alle recreatiebedrijven’ staat beschreven. Eigenlijk moest het plan een voorloper worden van de nieuwe Omgevingswet, maar het lijkt erop dat deze nieuwe wet opnieuw later wordt ingevoerd dan de al eerder uitgestelde datum van 1 januari 2022.

De recreatieondernemers in Ermelo ervaren de huidige regeltjes en verordeningen al als veel te strikt. Ze voelen zich erdoor beperkt om goed in te kunnen spelen op de wensen van hun gasten en andere toeristen. De gemeente wil daarom met hen samen het ‘groot traject’ volgen.

Het doorlopen van een ‘groot traject’ past wel bij de kenmerken van de toekomstige Omgevingswet die meer dan twintig huidige wetten, verordeningen en regels voor ruimtelijke projecten over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur samenvoegt tot één nieuwe en ook nog eens makkelijker te snappen wet die het benutten en beschermen van onze leefomgeving beter in evenwicht moet brengen.

Dat ‘groot traject’ is één van de nieuwe bestuursstijlen die de Ermelose gemeenteraad heeft ingevoerd om politiek en burger dichter bij elkaar te brengen. Ook de nieuwe manier van vergaderen, met politieke avonden die telkens met een raadsvergadering werden afgesloten, ging toen van start.

Het groot traject voor de recreatieterreinen in Ermelo houdt concreet in dat eerst de raad hiertoe besluit, waarna een agendacommissie het agendeert en vervolgens een werkgroep een dialoogavond en daarna ook een debatavond organiseert. Op basis daarvan schrijven B en W dan een voorstel dat uiteindelijk op de gebruikelijke wijze door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Doel van de uitgebreide exercitie is om zowel gemeenteraad als de samenleving zelf in een vroeg stadium bij het maken van nieuwe plannen te betrekken. En natuurlijk dat er een mooi en breed gedragen plan uitrolt waar iedereen blij mee is.