Over Monopole en Herman Boon

Door Petronella van het Goor - Dit is het vierde interview in de reeks 'Droom Groot'. Een serie interviews (live in Café de Liefde), waarin we mensen de hemd van het lijf vragen. En daar vervolgens verslag van doen. Mede mogelijk gemaakt door MPeople en Harderwijkse Zaken.

Gerwin Nijeboer (43) is boven alles echtgenoot, “al 21 jaar, van Tjitske, mijn verkering sinds de middelbare” en vader van een puberdochter en twee puberzonen

Hij werkt als ‘public value’ specialist. In een notendop: hij helpt bedrijven en overheden om niet alleen te kijken naar waar ‘de winst’ ligt in financieel opzicht, maar door te kijken naar wat ze bijdragen aan mens, maatschappij en milieu, oftewel, het maatschappelijk belang. Dat doet hij als eigen baas. Bedrijven, organisaties en overheden huren hem in.
 
Als hij niet werkt, rent hij door de bossen en over de heide of kookt hij voor het gezin. Ook leest hij graag. Daarnaast is hij voorzitter van de Lionsclub Harderwijk-Irminloo en voorzitter van de Yamah Foundation, een stichting die zich inzet voor onderwijs, medische voorzieningen en gezonde maaltijden voor mensen in Gambia.
 
Jeugd
Nijeboer groeide op in Ermelo, met zijn broer, in een harmonieus, liefdevol gezin. Een christelijk gezin, “waarin ik alle ruimte kreeg om te ontdekken wie ik was.” Hij koos er rond zijn zestiende bewust voor om - tijdelijk bleek later - afscheid te nemen van dat geloof. “Een neef van ons, uit Elspeet, overleed na een gevecht in de kroeg. Tijdens de rouwdienst in de dorpskerk werd hel en verdoemenis gepreekt, omdat hij op die plek het leven liet. Hij zou daarom voor eeuwig verloren zijn. Zo’n geloof, zo’n God, dat was niets voor mij.”
 
Studie en werk
Na de havo op het Groevenbeek in Ermelo, ging Gerwin naar de middelbare hotelschool. “Ik wilde altijd kok worden, werkte sinds mijn veertiende ook al in restaurant Monopole, Harderwijk. Maar na een keukenstage bij de Librije in Zwolle, ontdekte ik dat een carrière in de horeca niet heel goed samen ging met een rijk sociaal leven en een gelukkig huwelijk.” Daarnaast ging het leren hem best gemakkelijk af. Hij deed de opleiding Management, Economie en Recht in de avonduren en vond een baan in de accountancy. Later werd hij financieel manager bij Center Parcs De Eemhof. Verschillende banen in de financiële sector volgden, hij deed de opleiding Executive Master of Management and Organization en momenteel werkt hij als manager bedrijfsbureau Den Haag Werkt.
 
En daar is God
Rond zijn zestiende had Nijeboer het geloof vaarwel gezegd. En dat ging prima. Tot hij met zijn vrouw en vrienden naar een cabaretvoorstelling van Herman Boon ging. “Zo halverwege mijn twintiger jaren. Ik werd zo geraakt door wat hij vertelde en zong, het was een nieuwe kennismaking met God en het geloof, zo radicaal anders dan wat ik me herinnerde.” Hij was er vol van. “Mijn vrouw en vrienden hebben altijd geduldig gewacht tot er zoiets zou gebeuren, alsof ze wel wisten dat het altijd sluimerde.” Het is vooral in de natuur dat hij God dichtbij voelt, met het georganiseerde geloof heeft hij nog steeds weinig. Dankbaarheid en verwondering, dat zijn voor hem de emoties waarin hij zich het dichtst bij God voelt. “En ik probeer te leven zoals Jezus deed. In liefde, zonder oordeel, kijkend naar wat je kunt doen voor een ander.”

Gerwin Nijeboer
(Gerwin Nijeboer)