De afgelopen week was er in de media veel aandacht voor het wegblijven van verschillende patiëntengroepen uit het ziekenhuis, die wel zouden moeten komen
Leonie Boven, lid Raad van Bestuur van St Jansdal: “Vanuit het ziekenhuis en de huisartsen willen we een duidelijk signaal afgeven dat ook patiënten zonder het coronavirus welkom zijn. We vermoeden dat patiënten mogelijk minder snel naar de huisarts of het ziekenhuis gaan uit angst om besmet te worden. Weet dat patiëntenstromen in het St Jansdal en bij de huisartsenposten strikt gescheiden zijn, zodat het veilig is om te komen als het echt nodig is. Ook is het niet nodig een bezoek uit te stellen, omdat je het toch al drukke ziekenhuis wilt ontzien. Natuurlijk is een groot deel van de planbare, niet dringende, zorg afgeschaald en gaan veel zaken anders dan normaal, maar urgente medische zaken moeten niet uitgesteld worden.”Ook ziekenhuis St Jansdal en de huisartsen aangesloten bij Medrie Flevoland en Medicamus herkennen dat patiënten met urgente medische zaken afgelopen tijd minder vaak een beroep hebben gedaan op de zorg. En dat is verontrustend en niet nodig.
Het gaat met name om mensen met de volgende klachten:
- gezichtsveld uitval of uitvalsverschijnselen van armen, benen of spraak.
- bloed ophoesten of bloed bij ontlasting of urine.
- ongewild gewichtsverlies of geelzucht.
- pijn op de borst bij inspanning of toenemende kortademigheid bij inspaning.
Het St Jansdal heeft de planbare zorg op dit moment afgeschaald tot 18 april. Het ziekenhuis is dus kritischer op wie wel of niet naar het ziekenhuis kan komen. Maar urgente medische zaken moeten niet uitgesteld worden. Ook de acute spoedzorg (zoals een blinde darmontsteking of verloskunde) gaat gewoon door en de zorg voor de patiënt met kanker wordt per patiënt zorgvuldig beoordeeld door de behandelend arts(en).