Op 22 april 2025 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de ontwerp Visie Stedenbouwkundige uitwerking Hart van Horst ter vaststelling aan de gemeenteraad voor te leggen. In dit plan staat waar gebouwd mag worden in Hart van Horst en wat daar voor nodig is.
De ontwerp Visie Stedenbouwkundige uitwerking is tot stand gekomen na meerdere gesprekken met initiatiefnemers, omwonenden en betrokkenen.De gemeenteraad wordt nu gevraagd kaders aan te geven zodat het mogelijk wordt om op deze plek nieuwe woningen mogelijk te maken en 2 bedrijven uit te plaatsen
Discussienota leidde tot aanpassing van het plan In december 2024 werd de stedenbouwkundige uitwerking van Hart van Horst met een discussienota aan de gemeenteraad voorgelegd. Dat hebben we gedaan om te peilen of we door moesten gaan met de stedenbouwkundige uitwerking Hart van Horst. Tijdens de behandeling van deze discussienota heeft de gemeenteraad vragen gesteld en hebben grondeigenaren en belanghebbenden gereageerd. Dat heeft geleid tot een aangepast ontwerp waarin onder andere het advies van de raad om de woningaantallen te verhogen en 2 bedrijven uit te plaatsen is verwerkt. Daarna heeft het ontwerp ter inzage gelegen. Daar zijn veel reacties opgekomen. Die zijn verwerkt in een Nota van Zienswijzen en een aangepast Ontwerp Visie Stedenbouwkundige uitwerking. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om het aangepaste plan vast te stellen.
Voorlopig ontwerp voor de nieuwe wijk Er ligt nu een voorlopig ontwerp voor de nieuwe wijk. Dit is een voorbeeld van hoe de wijk eruit kan gaan zien. Het plan is nog niet af. Er is nog ruimte om het beter te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeer, kosten en kwaliteit. De gemeente wil een wijk bouwen met goede kwaliteit en veel betaalbare woningen (50%). Dit kost geld. De gemeente verdient er geen geld aan. Hoeveel het precies gaat kosten, weten we nog niet. Dat hangt af van de onderhandelingen en hoe het plan verder wordt uitgewerkt.
Hoe ziet het vervolgtraject eruit Het project Hart van Horst is aangemeld bij het versnellingsteam van de provincie. Dit is een speciaal team dat helpt om woningbouw sneller te laten gaan. Nadat de gemeenteraad de visie heeft vastgesteld, gaat de gemeente praten met de eigenaren van de grond. Samen maken ze afspraken. De uitkomsten van deze onderhandelingen worden aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd, waarna zij een besluit neemt. Op basis van de gemaakte afspraken wordt een omgevingsplan gemaakt. Bij het maken van een omgevingsplan wordt een nieuw participatieproces opgestart. Participatie betekent dat we inwoners vragen om mee te doen. Het is voor ons als gemeente belangrijk dat we zoveel mogelijk persoonlijke meningen en ideeën horen. Maar we moeten ook doen wat in algemeen opzicht en gemeente breed, de beste keus is. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de gemeenteraad.