Tijdens de Nationale Museumweek, van 8 tot en met 14 april, zetten musea hun collecties in de schijnwerpers. Museum Het Pakhuis nodigt je uit voor een uniek kijkje in het depot, of creatieve workshop om kennis te maken met je eigen, Ermelose erfgoed.
#onsechtegoudVoor wie er niet bij kan zijn, wordt er op de sociale media extra aandacht besteed aan pronkstukken van het museum en objecten die niet of nauwelijks te zien zijn.
Een van de kerntaken van musea is erfgoed bewaren voor toekomstige generaties. Sommige stukken zijn regelmatig of (bijna) permanent te bewonderen in de museumzalen, maar het merendeel van de museumstukken ligt veilig opgeborgen in het depot. Tijdens de nationale museumweek staan museale collecties, ons culturele kapitaal, volop in de schijnwerpers. Zo biedt een depotrondleiding in Museum Het Pakhuis een uniek kijkje achter de schermen en wordt er dagelijks aandacht besteed aan bijzondere objecten op de sociale media van het museum. De Veluwse grond is een archeologische schatkamer waarin veel sporen van vervlogen tijden terug te vinden zijn. Museum Het Pakhuis beheert en bewaart met name bodemvondsten van de omgeving van Ermelo uit onder andere de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen.
Nieuwe aanwinsten
Tot de collectie van Museum Het Pakhuis behoort een aantal opgezette dieren. In de ontwikkeling van de tentoonstelling WOLF ontstond de wens een exemplaar van dit roofdier aan de collectie toe te voegen. Onder andere met een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds is het gelukt een wolf aan te kopen. De aankoop maakt niet alleen de natuurhistorische collectie van het museum uitgebreider en completer, het staat ook symbool voor het erkennen van de wolf als bewoner van de Veluwe. Erkent u ook de wolf als nieuwe buur? Of bent u tegen de komst van dit roofdier? Kom onze nieuwe aanwinst bekijken in de Nationale Museumweek!
Zaterdag 6 april wordt een schenking van een onlangs gerestaureerde krijttekening in ontvangst genomen. De tekening verbeeldt een boerenlandschap in de omgeving van Ermelo. Bijzonder is dat het werk door een vrouwelijke kunstenaar uit de omgeving werd gemaakt. De gehele museumweek is het werk en het unieke verhaal erachter te zien en te lezen in het museum. Op woensdagmiddag vind er een creatieve workshop plaats onder leiding van Ermelose kunstenaars van StEK. Het geschonken werk zal voor deze workshop de inspiratiebron zijn.
Programma Nationale Museumweek
TE ZIEN
WOLF
In WOLF maak je kennis met de vele gezichten van dit bijzondere dier. Ga op jacht als een wolf, ontdek hoe mens en wolf vroeger met elkaar omgingen. Dompel je onder in sprookjes, legendes en sagen en word onderdeel van de roedel. Aan het eind van de tocht sta je oog in oog met de wolf die het museum heeft aangekocht.
Korenschoven
‘Korenschoven’ is een krijttekening welke (na restauratie) is geschonken aan Museum Het Pakhuis. Achter het werk gaat een bijzonder verhaal schuil van een vrouwelijke kunstenaar uit de omgeving van Ermelo.
TE DOEN
Windkanters graven
De kleinste bezoekertjes mogen archeoloog spelen in de zandbak van het museum. Speciaal voor de Nationale Museumweek zijn er windkanters in de zandbak verstopt. Graaf ze op, leer wat het zijn en neem er een mee naar huis!
Deze activiteit is de gehele week te doen en geschikt voor alle leeftijden.
Creatieve workshop Landschapskunst
Woensdag 10 april van 14.00 tot 16.00 uur
In samenwerking met StEK, Stichting Ermelo’s Kunstcollectief organiseert het museum een creatieve workshop op de woensdagmiddag. Leer kijken naar kunst en steek je handen uit de mouwen onder begeleiding van Ermelose kunstenaars.
geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 7 jaar
Depotrondleiding
Woensdag 10 april en zaterdag 13 april van 14.00 tot 15.00 uur
Een uniek kijkje in de schatkamer van het museum.
Voor deze rondleiding is vooraf reserveren verplicht. Dat kan via [email protected] of een telefoontje naar 0341 670 777
Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 12 jaar
er is beperkt plaats, wees er gauw bij want vol = vol.