Onduidelijkheid over haalbaarheid van duurzaamheidsambities gemeente Ermelo

De Rekenkamercommissie Ermelo-Harderwijk (RKC) heeft onderzoek gedaan naar een actueel onderwerp: duurzaamheid. De belangrijkste vraag van het onderzoek is: Slaagt de gemeente Ermelo erin om de ambities en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te realiseren en zo ja, op welke wijze?

De Rekenkamercommissie komt in haar onderzoek tot de conclusie dat het niet aannemelijk is geworden dat Ermelo haar ambities en doelstellingen volgens planning realiseert.

De intenties zijn goed, maar het is onvoldoende zeker of de doelen worden bereikt. En daarom adviseert de RKC om te faseren en mijlpalen aan te brengen die laten zien waar Ermelo staat. En daarnaast is effectieve monitoring en sturing op deze mijlpalen nodig.
 
De doelstellingen zijn ambitieus: Ermelo wil 20 jaar eerder (2030) energieneutraal zijn dan de rest van Nederland (2050) en 15 jaar eerder klimaatneutraal (2035 in plaats van 2050). Er is budget beschikbaar voor uitvoering van het Programma Duurzaamheid. De Rekenkamercommissie waardeert de hoge ambitie en de duidelijk grote inzet van de gemeente om de samenleving te betrekken. Tegelijkertijd heeft zij in het onderzoek geen antwoord kunnen krijgen op de vraag waarom de raad deze ambities zo snel wil bereiken en of dit tempo op haalbaarheid is beoordeeld. Verder is niet duidelijk of de gemeente Ermelo het tussendoel 20% energieneutraliteit voor 2020 haalt. De gemeente kan niet goed volgen of de doelen worden gerealiseerd; monitoring leidt op dit moment nog niet tot goed inzicht.
 
Daarnaast heeft de gemeente een flinke opgave om alle partijen in de samenleving te motiveren om te verduurzamen. De Rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat er in de samenleving scepsis is over de haalbaarheid van de duurzaamheidsdoelen. Belangrijk daarbij is dat de gemeente de ambities zonder alle partners daarbij vooraf te betrekken heeft vastgesteld. Daardoor is er beperkt draagvlak voor alle ambities. Een te hoge ambitie heeft het risico dat de samenleving een afwachtende houding inneemt. Het ligt dan ook voor de hand dat de RKC aanbeveelt om hieraan extra aandacht te besteden, bijvoorbeeld door te onderbouwen dat de doelen op termijn haalbaar zijn en hoe samenleving en gemeente daaraan gezamenlijk kunnen werken.