Door Harry Schipper – Vijf Veluwse gemeenten, waaronder Ermelo, denken dat de ‘beleving van de Veluwe’ geholpen is met een grafheuvelinformatiecentrum. Helemaal zeker zijn ze niet. En ook niet waar het moet komen. Daarom willen ze eerst een haalbaarheidsonderzoek.
Grafheuvels horen dus bij de identiteit van deze gemeenten. Het realiseren van een grafheuvelcentrum sluit aan bij het beleid van de provincie Gelderland om ook de komende jaren de Veluwe de toeristische nummer één van Nederland te zijn. Het ‘Veluws Verleden’ is daarbij één van de thema’s van het Veluws Recreatief Netwerk. Het Veluws erfgoed moet meer onder de aandacht gebracht worden van zowel toeristen als eigen inwoners, zo vindt men.Verspreid over de hele Veluwe liggen zo’n zevenhonderd grafheuvels. De meeste liggen in de gemeenten Apeldoorn, Epe, Nunspeet, Ermelo en Putten. In Apeldoorn, Epe en Ermelo alleen al liggen er ongeveer vijfhonderd. De oudste grafheuvel is zo’n vijfduizend jaar geleden aangelegd.
Zowel bij nationale onderzoeksinstituten als in Gelderland zelf is draagvlak en enthousiasme aanwezig voor de komst van een grafheuvelinfocentrum. Ook de (regio)archeologen zijn enthousiast. “Het lijkt slechts een bult zand, maar als je het verhaal erbij hoort, is het superinteressant”, stelt regioarcheoloog van de Stedendriehoek Nathalie Vossen. Door onderzoek is er de afgelopen decennia steeds meer bekend over grafheuvels. Niet zelden kunnen er unieke en bijzondere verhalen over worden verteld. Net als over het dagelijkse leven in de prehistorie, de gebruiken en rituelen.
De vijf gemeenten vinden dat zeker een goed idee en hebben al in 2017 gezegd dat er een haalbaarheidsonderzoek moet worden uitgevoerd. Ze willen de kosten ervan samen delen. Dat komt neer op vijfduizend euro per gemeente. Overigens gaan de gemeenten niet zelf zo’n informatiecentrum ontwikkelen. Dat zullen geïnteresseerde ondernemers moeten oppakken.
Vorig jaar is het onderzoek al van start gegaan. De verwachting is dat dit voorjaar de eerste uitkomsten kunnen worden besproken.