Nieuws de Hypotheker Ermelo: Alles over hypotheekrente

De Hypotheker krijgt veel vragen over hypotheekrente. Hieronder krijg je antwoord op de meest gestelde vragen over hypotheekrente.

Hoelang blijft de hypotheekrenteaftrek nog bestaan?

Meteen een vraag waar eigenlijk niet echt een antwoord op bestaat. Althans, voorlopig nog niet. De hypotheekrenteaftrek is politiek gezien al jaren een heet hangijzer. Er zijn voorstanders van de belastingregel en tegenstanders die de hypotheekrenteaftrek liever gisteren dan vandaag zien verdwijnen. Volgens die tegenstanders is hypotheekrenteaftrek een belastingvoordeel waar alleen de rijken (lees: mensen met een koopwoning) van profiteren en vergroot het de kloof met huurders die geen belastingvoordeel hebben én geen vermogen opbouwen in hun huis.

De afgelopen jaren is de hypotheekrenteaftrek is stapjes afgebouwd en het vorige kabinet trok de hoogte van de aftrek gelijk met het percentage in de laagste belastingschijf. Wat er in de toekomst gaat gebeuren blijft voorlopig ongewis. Het onlangs geïnstalleerde kabinet heeft geen plannen om aan de huidige regels voor de hypotheekrenteaftrek te tornen. Wordt dus zeker vervolgd!

Kijkt De Hypotheker bij het vergelijken van aanbieder alleen naar de actuele hypotheekrente?
Het rentepercentage van de ruim 40 aanbieders die we bij De Hypotheker vergelijken als je een hypotheek aanvraagt speelt natuurlijk altijd een rol. Het bepaalt immers hoeveel jij straks maandelijks moet betalen voor je hypotheek. Toch kijken onze hypotheekadviseurs altijd verder dan alleen de laagste rente. Iedere hypotheekaanvraag is namelijk maatwerk en vraagt om een kritische blik op het rentepercentage, maar ook op de voorwaarden. Het rentetarief is dus een mooie richtlijn, maar nooit leidend.

Hoe bereken ik mijn netto maandlasten?
Misschien heb je al een keer jouw maximale hypotheek berekend. Aan het einde van onze berekening krijg je een bruto maandlast te zien. Dat is het bedrag dat de hypotheekverstrekker iedere maand van je rekening afschrijft voor de hypotheek. Dat is alleen niet ook het bedrag dat je daadwerkelijk kwijt bent voor je woning. Je mag namelijk (hoogstwaarschijnlijk) ook nog gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek en krijgt daarom nog een bedrag terug aan belastingvoordeel. Je netto maandlast bereken je door dit bedrag van het bruto maandbedrag af te trekken.

Kan ik mijn hypotheekrente altijd meenemen?
Heb je in het verleden een hypotheek afgesloten met een scherpe rente en wil je gaan verhuizen? Dan wil je misschien ook wel die mooie rente meenemen naar je nieuwe woning. Gelukkig bestaat er bij bijna alle hypotheekverstrekkers zoiets als de ‘verhuisregeling’, ook wel de ‘meeneemregeling’ genoemd. Zoals de naam al zegt, kun je met deze regeling de voorwaarden van je oude hypotheek meenemen naar (een deel van) de hypotheek op je nieuwe woning. Dat kan interessant zijn als je in een periode met lage rente een hypotheek hebt afgesloten met een lange rentevaste periode.

Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste hebben aanbieders soms verschillende voorwaarden voor de verhuisregeling. Bijvoorbeeld dat je oude woning al verkocht moet zijn voordat je de meeneemregeling kunt gebruiken. Dit geldt overigens voor de meeste hypotheekverstrekkers niet, maar check dus altijd goed de voorwaarden. Ook als je nu een hypotheek afsluit en in de toekomst misschien gebruik wenst te maken van de verhuisregeling.

Daarnaast verhuis je altijd alleen het nog openstaande hypotheekbedrag mee. Waarschijnlijk sluit je op een nieuwe woning een hypotheek af met een hoger hypotheekbedrag. Voor het verschil tussen die 2 bedragen sluit je een nieuwe hypotheek af tegen de dan geldende rente.

Wat zijn risicoklassen?
Bij onze tabel met de actuele hypotheekrentes zie je verschillende percentages staan. Van 60 tot 100 procent. Dit zijn verschillende risicoklassen die hypotheekverstrekkers kunnen hanteren. Hoe lager de risicoklasse, hoe lager het rentepercentage. Maar wat zijn riscoklassen precies en waarom betaal je minder rente in een lagere klasse?

De risicoklasse wordt bepaald door de openstaande hypotheek af te zetten tegen de waarde van de woning. Oftewel: loan-to-value (LTV), een andere term die je misschien weleens voorbij hebt zien komen. Stel dat je een woning hebt met een waarde van € 300.000 en je hebt een hypotheek zonder NHG van € 250.000 dan heb je een LTV van 83,33 procent. Daarmee val je in risicoklasse < 90% en betaal je bij veel geldverstrekkers minder rente dan wanneer je heel de woning met een hypotheek financiert. Hypotheekverstrekkers gebruiken verschillende indelingen voor hun risicoklassen. Bovenstaande geldt in zijn geheel niet voor hypotheken met NHG.

De ‘risico’ in het woord ‘risicoklasse’ staat daar natuurlijk niet zomaar. Geldverstrekkers vinden het fijn als ze zo min mogelijk risico lopen. Mocht jij je hypotheek niet meer kunnen betalen, dan heeft de bank altijd jouw woning als onderpand om te verkopen en daarmee de schuld te innen. Hoe minder hypotheek erop je woning rust, hoe groter de kans is dat de hypotheekverstrekkers alles terugkrijgt. En voor dat kleinere risico word je beloond in de vorm van een lagere rente.

En hoewel het misschien lijkt alsof je minder rente gaat betalen bij een lagere risicoklasse, is het eigenlijk andersom: je betaalt meer bij een hogere risicoklasse. Bovenop de standaardrente zit namelijk een risico-opslag die de geldverstrekker rekent bij meer risico. Die opslag is kleiner bij een lagere LTV. 
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo
Vestiging Nunspeet

De Hypotheker Ermelo

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info