Nieuwe plannen voor vervallen landgoed Hooge Riet

Horizontaal, perfect symmetrisch en omgeven door een prachtig park. Voor liefhebbers van architectuur is het oude Sanatorium op De Hooge Riet een échte Ermelose eyecatcher. Maar het pand is al 10 jaar niet meer in gebruik en het verval is zichtbaar geworden. Nu zorginstelling GGz het eindelijk van de hand heeft gedaan aan een projectontwikkelaar, is er weer van alles mogelijk.

Door Maarten Westerduin - GGz heeft steeds minder gebouwen nodig. De organisatie krimpt en monumentale panden, die onderhoud vragen, zijn eerder een last dan een luxe.

De komst van een nieuwe eigenaar betekent ook dat het sanatorium een andere functie zal krijgen. De structuurvisie, een soort boekwerk met voorwaarden van de gemeenteraad, maakt meer duidelijk over wat De Hooge Riet in de toekomst te wachten staat.
 
Tehuizen zijn ouderwets: In de structuurvisie valt te lezen dat er daarom naar andere ‘economische dragers’ wordt gezorgd. Die dragers lijken nu horeca en huisvesting te worden, maar wat er in welke mate komt is nog niet helemaal duidelijk.
 
Bouwen
Het is in ieder geval de bedoeling dat er achter het sanatorium een nieuw gebouw komt. Het gaat daarbij om huurwoningen die speciaal zijn ingericht voor de zorg van ouderen, ,,Je kunt zeggen dat zorg niet onder woningbouw valt, maar door de scheiding van zorg en wonen worden dit in feite gewoon huurappartementen’’, vertelt wethouder Laurens Klappe.
 
Sociale huur
Ook het aantal sociale huurwoningen die eventueel in het originele Santatorium komen, is nog niet bekend. Een belangrijke factor is de komst van een horecagelegenheid. ,,Als er horeca komt, heb je minder woningen. Dan wordt de verhouding dus net iets anders.’’
 
Chevallierlaan
Maar er ligt nog een heikele kwestie op de loer. Heijmans heeft namelijk ook de intentie om aan de kant van de Chevallierlaan te bouwen, maar daar heeft het college nog zijn bedenkingen over. ,,De Chevallierlaan is een van de authentieke straatjes in het dorp en dat zou zo behouden moeten blijven’’ luidt de stelling van Klappe. ,,Dat hebben we ook inmiddels aan de raad laten weten en daar zullen we met elkaar over in gesprek gaan.’’
 
Groen
Het is nog de vraag wat er van het groen gaat verdwijnen, maar volgens de wethouder kan er best wat weg. Een deel van wat er in de tuin groeit, is volgens hem ‘opschot’, wildgroei die niet hoort bij de beschermde originele architectuur. Ook het voortbestaan van sommige monumentale bomen is onzeker, Klappé houdt het erbij dat ze ‘niet of nauwelijks’ zullen verdwijnen.
 
Monument
Het Sanatorium werd in 1939 gebouwd door architect Rothuizen en valt om zijn architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde onder het nationaal cultuurhistorisch erfgoed.
 
Ondertekening landgoed De Hooge Riet in Ermelo
GGz (links), Heijmans  (rechts) wethouder Klappe (rechts midden) en wethouder Van der Velde (links midden).