De buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld hebben vanaf woensdag 1 juli een nieuw Klompenpad: het Speuldepad. Het Speuldepad is een rondwandeling van zestien kilometer en voert u door het prachtige buitengebied van de drie buurtschappen over landgoederen, langs beken, heidevelden en ‘dansende bomen’.
Het nieuwe Klompenpad is een initiatief van de Buurtvereniging Speuld e.o. Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met diverse particuliere eigenaren, Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer, Stichting Sandberg van Leuvenum, Waterschap Vallei en Veluwe, vele vrijwilligers, Stichting Natuur-& Milieu Platform Ermelo, Museum Het Pakhuis en de gemeente Ermelo is deze route tot stand gekomen.De route start bij de parkeerplaats Landgoed Staverden in Ermelo. Ook is er een opstappunt bij de parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg in Ermelo.
Het Speuldepad is het 124ste Klompenpad en is na het Pelserpad het tweede Klompenpad in de gemeente Ermelo. Het Speuldepad is te verkorten naar 13 kilometer (of 9 vanaf het opstappunt) en heeft een overstap naar het Uddelermeerpad. Speuldepad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Ermelo, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.
Brochure en app
De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is ondermeer te koop bij het Bezoekerscentrum Staverden, Bospark De Tonnenberg, Boshuis Drie, Hotel-Restaurant De Zwarte Boer en de VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.
Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of op facebook.com/klompenpaden.
Honden niet mee op klompenpaden
Vaak lopen klompenpaden deels over particulier (agrarisch) terrein waar soms ook vee loopt. De klompenpaden zijn verboden voor honden. Dit om verstoring van vee en wild en verspreiding van dierziekten te voorkomen. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de bestaande regels.
(Foto: gemeente Ermelo)