Er is al langere tijd droogte in de natuur. Daardoor is er meer kans op een natuurbrand. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel ontwikkelen. De branden zijn ook moeilijk te bestrijden omdat het vuur zich razendsnel verspreidt.
Risico in fase 2Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten letten extra goed op. Maar zij hebben ook jouw hulp nodig om natuurbrand te voorkomen of te beperken.
In de natuurgebieden in onze regio staan meetstations. Deze meten temperatuur, droogte, luchtvochtigheid en windsnelheid. Op basis van deze metingen wordt het risico op een natuurbrand berekend. Dit risico wordt aangegeven als fase 1 en fase 2. ln onze regio geldt op dit moment fase 2: de kans op een natuurbrand is groter geworden. Tijdens deze fase kun je nog gerust de natuur in. Maar let extra goed op en meld verdachte zaken meteen via 112.
Hoe kun je natuurbrand (helpen) voorkomen?
- Rook niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan goed uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
- Gooi afval in de afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval dan mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk al brand veroorzaken.
- Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
- Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Het kan in brand vliegen als je je auto in droog, hoog gras wegzet.
- Parkeer niet op bospaden. Brandweerauto’s moeten altijd vrij baan hebben.
Kijk voor meer informatie over (het voorkomen van) natuurbranden op www.brandweer.nl/natuurbrand.