Tijdens de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Ook in Ermelo doen ze dit al sinds 1946.
Deze is, naast genodigden, toegankelijk voor iedereen. Medewerking aan deze samenkomst komt van het Regioharmonie De Verbinding en leerlingen van de Goede Herderschool uit Horst.Voorafgaand aan de ceremonie bij het monument aan de Horsterweg is er een herdenkingsdienst in de Immanuelkerk aan de Stationsstraat om 18.30 uur
De voordracht is dit jaar van Dhr. B. Esselink over “De fatale stap van wachtmeester Jacob Esselink”. Deze herdenking is te volgen op You Tube bij Immanuelkerk Ermelo.
Om 19.30 uur gaat de Stille Tocht beginnen bij de kerk. Deze Tocht gaat via het Raadhuisplein, Markt, Hortensialaan en Horsterweg naar het plantsoen aan de Horsterweg.
Onder het luiden van de klokken nemen de deelnemers van de Stille Tocht en de aanwezigen die al naar het plantsoen zijn gekomen zijn of haar plaats in.
Medewerking aan de herdenking komt van het Chr. Harmonieorkest “Excelsior”, leerlingen van de Goede Herderschool en militairen van de KMS.
De Nationale Dodenherdenking begint om 19.55 uur, waarna 0m 20.00 uur de twee minuten stilte volgen. Deze stilte wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.
De voorzitter van de Oranjevereniging Ermelo zal een Dodenappel houden, gevolgd door een Toespraak door de burgemeester van Ermelo. Hierna volgt de kranslegging door verschillende vertegenwoordigers en door de kinderen en alle aanwezigen.
Foto van de eerste kranslegging in juni 1945. (Foto van Niko Poolen).