Door Harry Schipper – Een motie van Burger Belangen Ermelo (BBE) zorgde woensdagavond tijdens de raadsvergadering bijna voor een clash binnen de coalitie. Dat het zover niet kwam, was omdat de motie op het állerlaatste moment werd ingetrokken door BBE-fractievoorzitter Bart van der Knaap.
Kort vóór de schorsing - aangevraagd door PE-fractievoorzitter Anneke Knoppert - kon de BBE-motie nog rekenen op steun van de twee oppositiepartijen CDA en ChristenUnie en daarmee een raadsmeerderheid. In de motie werd het college van B en W opgeroepen met voorstellen te komen die leiden ‘tot minder tot geen belastingverhoging’ bij de Ermelose burgers. Aanleiding tot die oproep vormde de deze zomer gevoerde kerntakendiscussie tussen de gemeenteraad en 599 inwoners van Ermelo. De conclusies daarvan en de manier waarop ze door de gemeente verder worden uitgewerkt lagen donderdagavond als ‘hamerstuk’ klaar om door de raad te worden bekrachtigd.Dat gebeurde na een fel debat en een langdurige schorsing. Van der Knaap verklaarde na afloop dat hij dat had gedaan nadat de andere coalitiepartijen, met Progressief Ermelo voorop, zware druk op hem hadden uitgeoefend.
Totdat BBE na de fractievergadering op maandagavond opeens met de motie kwam. Dat de andere coalitiepartijen de motie niet hadden mee-ondertekend was eigenlijk al een signaal dat ze daar niet op zaten te wachten. Dat werd tijdens de vergadering bevestigd: waar de raadsfracties van de oppositiepartijen CDA en ChristenUnie voor de motie leken te gaan stemmen, ontpopte vooral coalitiegenoot Progressief Ermelo zich tot fel tegenstander. “U doorkruist de kerntakendiscussie door er bezuinigingen aan te koppelen. Dat is verwarrend voor en zelfs minachtend naar de inwoners van Ermelo toe”, voerde Knoppert aan. Ze vond de motie eerder thuishoren bij de beraadslagingen bij de begroting of kadernota, ‘maar niet bij de kerntakendiscussie’. Van der Knaap vond de term ‘minachtend’ op zijn beurt ‘beledigend’. Hij vond de motie juist wél op z’n plek, vooral omdat de kerntakendiscussie is ontstaan vanuit de penibele financiële positie waarin Ermelo zich al een tijdlang bevindt.
CU-fractievoorzitter Folkje Spoelstra snapte de motie wel. Ook zij had in de programmabegroting al de conclusie van B en W gelezen ‘dat de kerntakendiscussie naar verwachting niet zal leiden tot een oplossing van de financiële positie van de gemeente Ermelo’. Tegelijk vond ze de motie ‘ook voor de bühne’ en begreep ze niet waarom BBE er niet eerder mee was gekomen. CDA-fractievoorzitter Sarath Hamstra vond de motie zelfs ‘sympathiek’, al gaf hij eerlijk toe er ook door verrast te zijn. En miste hij concrete voorstellen van BBE om de belastingdruk voor Ermeloërs te verminderen.
De VVD liet bij monde van haar fractievoorzitter Herma van der Weide weten dat haar tweemansfractie de motie niet zou steunen. “Laten we eerst afwachten waarmee het college komt”, luidde haar argument. Dat vond ook SGP-voorman Frans Snoek: “Je moet niet de spelregels wijzigen tijdens het spel”, doceerde hij.
Wethouder Wouter Vogelsang – nota bene van BBE-huize – ontraadde namens het college de raadsleden ‘sterk’ om de motie aan te nemen. “De motie klinkt sympathiek, maar getuigt van weinig realiteitszin”, vond hij. Hij wees de raad er fijntjes op ‘dat de lastenverhogingen gebaseerd zijn op raadsbesluiten’. En dat lastenverlichting met de nu geraamde begrotingstekorten voor 2022 en 2023 van 1,9 en 3 miljoen euro ‘direct leidt tot grótere tekorten’. Hij beloofde de raad dat het college sluitende begrotingen wil ‘en een streven gericht op reductie van de lastendruk vanaf 2023’.
Omdat de kerntakendiscussie volgens hem niet voldoende oplevert ‘zijn aanvullende bezuinigingen nodig’. “Daarom is het nu beter om maar door de zure appel heen te bijten”.
Van der Knaap motiveerde het intrekken van de motie door te stellen dat ‘de motie breder in de raad zou moeten leven. “Maar de meerwaarde is wel dat nu de noodzaak tot urgentie er is. Dat we dus als raad niet stil kunnen blijven zitten”. Het raadsvoorstel over de kerntakendiscussie werd daarna unaniem door de Ermelose raad aangenomen.