Door Harry Schipper – ‘Een ontzettend doordacht plan’, luidt de conclusie van gemeentelijk projectleider Paul Louwerse bij de presentatie maandagavond in De Dialoog van het eerste voorontwerp van het toekomstige zwembad annex turn- en sporthal dat op sportpark De Zanderij moet verrijzen.
De commissie die de selectie uitvoerde viel als een blok voor het voorlopige ontwerp van het Engelse Faulkner Browns Architects. Dat bureau uit Newcastle was in Nederland eerder al verantwoordelijk voor de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, het Erica Terpstra Sportfondsenbad in Nijmegen en dichter bij huis het Apeldoornse Omnisport.Het splinternieuwe multifunctionele sportcomplex kan – als alles meezit – in september 2022 in gebruik worden genomen. Op dat moment sluit zwembad en sporthal Calluna haar deuren.
Hun Ermelose ontwerp scoorde veruit de meeste punten op het zwaarst wegende onderdeel ‘functionaliteit’. Dat komt omdat het gebouw ‘modulair’ is ontworpen, ‘zoals legostenen’, verduidelijkte architect Jeroen Roumen, die de eerste schetsen toelichtte. Ook qua duurzaamheid scoorde het ontwerp hoog, door onder andere de toepassing van duurzame materialen met een hoge isolatiewaarde, energiebesparende daklichten en waterbesparend sanitair. Het architectenbureau kwam ook met een innovatie door de belijning van de velden in de sporthal per sport of veldindeling met licht op de vloer te projecteren in plaats van te schilderen.
Roumen en zijn team lieten zich voor het eerste schetsontwerp inspireren door de bomen van de bosrijke omgeving rondom het sportpark, dat ingesloten wordt door de spoorlijn met aan de overzijde de Groevenbeekse Hei en aan de andere kant de Oude Telgterweg. ‘Het ritme van de boomstammen met hun kruinen’ stond model voor de drie in hoogte verschillende boogconstructies met ertussen grote glaspartijen die ervoor zorgen dat veel daglicht binnen kan komen. En dat mensen bij binnenkomst al zien wat er binnen allemaal gebeurt.
Het gebouw zelf bestaat uit grofweg twee delen: het zwemdeel met een recreatiebad, een zesbaans 25-meterbad en een doelgroepenbad, dat ook geschikt is voor fysiek of visueel gehandicapten. En een turnhal met sporthal die ruim genoeg is voor drie basketbal- of zeven volleybalvelden. Uiteraard met voldoende kleedkamers die direct toegang bieden tot die velden, die met twee beweegbare binnenwanden van elkaar kunnen worden gescheiden, zodat er dan drie binnenhallen ontstaan. Voor de zwemmers zijn aparte kleedruimten in het zwembadgedeelte.
In het gebouw is beneden bij de hoofdingang ook plek voor café-achtige horeca met zowel een binnen- als buitenterras. De ontvangstbalie is meteen ook een soort van bar, waar drankjes en eten besteld kunnen worden en die uitzicht biedt op het recreatiebad. Ernaast komt een brede trap naar boven waar behalve de tribunes ook kantoor- en vergaderruimten zijn gesitueerd. Ook andere organisaties dan sportclubs mogen die gebruiken, kreeg een vertegenwoordiger van wijkvereniging Ermelo West te horen. Als extraatje was er in het ontwerp ook al een ‘danszaal’ ingetekend. Die danszaal is echter optioneel, omdat daarvoor extra geld op tafel moet komen, bovenop de grofweg 21 miljoen euro die het gebouw mag gaan kosten.
Lees ook:
Impressie nieuw sportcentrum Ermelo