Met het mooie weer gaan we steeds meer naar buiten. Lekker de tuin in, wandelen in het bos of picknicken in het gras. Maar helaas kunt u op deze plekken ook gebeten worden door een teek.
Teken kunnen ziek maken Teken komen voor in bossen, duinen, heide, weilanden, parken en tuinen. Ze leven van bloed van dieren en mensen. Teken kunnen besmet zijn met de lymebacterie en zo de ziekte van Lyme op u overdragen. De kans daarop is groter als de teek lang in uw huid zit. De ziekte geeft chronische klachten aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.Een teek lijkt op een klein, plat spinnetje. Ze komen via gras en struiken op de huid terecht, en bijten zich dan vast. Een tekenbeet is meestal onschuldig maar het kán iemand ziek maken
Controleer uzelf op tekenbeten Controleer uzelf goed nadat u in gras, struikgewas, bos of hei bent geweest. Ook kinderen moeten goed gecontroleerd worden, bijvoorbeeld na het buitenspelen. De teek zit het liefst op warme plekken zoals uw hoofd, nek, oksels, armen of liezen. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kunt u eenvoudig zelf doen, met een tekentang. Ontstaat er een rode ring of vlek bij de plek waar de teek zat? Ga dan naar de huisarts.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over teken(beten) op www.rivm.nl/tekenbeet. Het RIVM heeft ook de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. Deze app is gratis te downloaden. In de app staat hoe teken er uit zien en hoe u deze goed en snel kunt weghalen. De app is ook buiten en zonder internetverbinding te bezoeken.
(Foto gemeente Ermelo)