Harry Schipper – Eerst was er de Hierdense Kakelhoeve, waar je een kip kan adopteren en daarvoor in ruil wekelijks de eieren per bakfiets krijgt thuisbezorgd
een landwinkel waar je wekelijks terecht kunt voor aardappelen, verse eieren, melk en andere zuivelproducten, groenten en fruit én vlees, honing en jam dat vrijwel allemaal is geproduceerd binnen een straal van dertig kilometer.En nu is er op hetzelfde adres aan de Tweede Parallelweg 15 ‘De Hierdense Hôf’;
Eerlijke, verse, gezonde én duurzame producten uit eigen streek. Meestal zelfs heel dichtbij uit de buurt, want de meeste boerderijen en tuinderijen waar al deze dagelijkse boodschappen vandaan komen, liggen in Hierden, Ermelo, Doornspijk en Elburg. “Het idee erachter is dat dit beter is voor het milieu én beter voor de boeren en tuinders”, legt Peter Olofsen uit. “Omdat bijna al onze producten rechtstreeks van het land komen én van dichtbij, sparen we veel kosten uit. Dat betekent dat onze producten betaalbaar zijn, terwijl de boer er ook nog eens een eerlijke prijs voor krijgt!”
Peter Olofsen en zijn vrouw Magda zijn samen met Dirk Schuurkamp de initiatiefnemers van voedselcollectief De Hierdense Hôf. Olofsen is een voormalige kalverboer, die gebruik heeft gemaakt van de uitkoopregeling van de provincie om zo de stikstofuitstoot nabij Natura2000-gebied omlaag te brengen. Hij runt er nu een paardenpension.
Dirk Schuurkamp is akkerbouwer op zijn bekende Bheene’s Boerderie aan de Hagenweg. Naast wat grasland en een boomgaard met oude appelrassen, verbouwt hij op zijn zes hectare land aardappelen, mais en diverse graansoorten, waaronder eenkoorn, één van de alleroudste graansoorten ter wereld. En baktarwe, dat hij bij de molens in Elspeet en Hulshorst laat vermalen tot een smaakvolle pannenkoekenmix. Een deel van zijn graanoogst is bestemd als kippenvoer.
Hun idee voor een voedselcollectief ontstond in coronatijd, toen er opeens flink wat van zulke landwinkels op-popten en de animo daarvoor groot bleek. Sinds ze afgelopen juni van start gingen, groeit het aantal klanten gestaag. “We zitten nu al op zo’n zestig vaste klanten, die – om voedselverspilling te voorkomen – allemaal in de eerste helft van de week via onze website hun bestellingen doorgeven. Dat kan tot woensdagavond. Ze halen dan op vrijdagmiddag of zaterdag hun bestelling hier op. Dan komen er ook nog een aantal oudere mensen die digitaal niet zo vaardig zijn en niet van tevoren hebben besteld. Ook voor hun is er dan meestal nog genoeg te koop”.
“De mensen die hier komen voor hun boodschappen, helpen met hun klandizie bewust de boerenbedrijven hier in de buurt in stand te houden”, vertellen Peter, Dirk en Magda aan de keukentafel bij de Olofsen thuis. Peter: “We zien vooral jonge mensen, die duurzaamheid belangrijk vinden. Zo gebruiken we hier geen plastic verpakkingsmateriaal, maar nemen ze hun boodschappen mee in zelf meegenomen tassen of in een houten kistje”. Die kistjes zijn afgelopen zomer allemaal door Dirk zelf getimmerd.
Magda voegt eraan toe dat er ook best wat ouderen op De Hierdense Hôf komen. “Die blijven gerust een uur of anderhalf uur. Ze staan of zitten hier dan gezellig te kletsen, drinken koffie en gaan uiteindelijk met misschien maar twee flessen melk weer op huis aan. We vinden dit sociale aspect van onze onderneming ook best belangrijk”. “Veel mensen nemen hun kinderen mee. Voor hen is het hier op de boerderij natuurlijk een belevenis”, vult Peter haar aan.
En gepraat wordt er, op De Hierdense Hôf. “We zijn op de tijden dat de klanten hun bestelling op komen halen, er altijd zelf bij”, zegt Peter. “Vooral om goed uit te leggen wat de bedoeling is, want het is hier natuurlijk niet een gewone winkel. En soms moeten we uitleggen dat we bijvoorbeeld de verse witlof van iets verder weg komt, omdat het binnen een straal van dertig kilometer nergens werd verbouwd. En dat we nu natuurlijk geen verse boontjes of spinazie meer aanbieden, omdat we alleen seizoensgebonden groenten kunnen aanbieden”.
De producten zijn officieel niet biologisch – ‘het certificeren is voor de deelnemende boeren een bureaucratische tijger geworden en bovendien kostbaar’ – maar officieus wél: “Onze boeren gebruiken geen kunstmest en ook geen herbiciden en pesticiden”, legt Peter Olofsen uit. “We proberen echt zo eerlijke mogelijke producten te leveren en die ook nog eens heel betaalbaar te houden”.
Een blik in de boerderijwinkel, ondergebracht in een flinke schuur met daarvoor veel parkeerruimte laat zien dat er ook rond deze tijd van het jaar nog best een flink aanbod is aan groenten. Overzichtelijk verdeeld over tafels liggen in de groentekisten onder andere rode en witte kool, prei, spruitjes, koolraap, knolselderij en pastinaak. Er staan ook potjes zelfgemaakte jam van fruitboeren uit buurt en honing van imkers uit Hierden, Uddel en Hulshorst. Dirk en Peter rijden voor dit alles wekelijks langs hun leveranciers. “De mensen hoeven dus niet zelf langs al die boeren”.
Voor de eieren hoeven ze al helemaal niet ver, want die worden door Peter en Magda’s dochter Joanne geleverd. Zij is de drijvende kracht achter de Hierdense Kakelhoeve, een succesverhaal op zich. De klanten kunnen bij haar een kip adopteren en krijgen daarvoor in ruil eieren thuisbezorgd.
Voor zuivelproducten als yoghurt heeft De Hierdense Hôf Eefje Meihuizen van boerderij De Grote Koekoek (tegenover De Zwarte Boer) als leverancier. Voor de melk zorgt boer Lammert Vrijhof van de Farmshop en de verse boerenkaas komt uit Doornspijk. “En er is hier ook iemand die wekelijks een paar cakes bakt. Plakjes daarvan delen we graag uit aan wie bij ons wat komt kopen. Gratis, net als de koffie en thee”, lacht Peter.
Klanten die vóór woensdagavond tien uur via de webwinkel hun bestelling hebben doorgegeven, kunnen erop rekenen dat hun groenten vers van het land geoogst worden. “Op die manier wordt er zo min mogelijk verspild. Het enige nadeel is dat je als consument iets vooruit moet denken over wat je de dagen erna wilt eten”. Volgens Magda is dat voor veel potentiele klanten nog wel een dingetje: “Iedereen is, als ze erover horen, hartstikke enthousiast over ons collectief. Maar vervolgens zie je dat die mensen nog niet bij ons zijn langs geweest.”
Peter en Dirk zijn optimistisch ingesteld: “Als ze eenmaal hier zijn geweest, komen de meesten terug. Dat is tenminste onze ervaring. De kwaliteit is goed, de prijs ook en alles is hartstikke vers én duurzaam. Je moet hier als consument ook achter staan”.
De Hierdense Hôf maakt zich nu op voor de kerstdagen, met onder andere vleesproducten die ze betrekken van de Ermelose slager Van der Vlis. “Ons vlees is van de ‘Rivierlander’, een runderras dat veel wordt ingezet in de uiterwaarden en natuurgebieden. En ‘Verbeterd Roodbont’: heel mals vlees met een mooi vetrandje”, weet Olofsen.
De Hierdense Hôf, Tweede Parallelweg 15 in Hierden, www.dehierdensehof.nl