Zaterdag 9 april staan de agilitylessen op Kynologenclub Noordwest-Veluwe in het teken van hulp aan huisdieren in het door oorlog getroffen Oekraïne. Trainer Henk Simon van de Kynologenclub zet zijn kennis vrijwillig in tijdens deze benefietworkshop waarin cursisten hun honden de kneepjes van de sport nog nauwkeuriger kunnen bijbrengen.
Op die manier hoopt de Kynologenclub een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van honden en katten in het oorlogsgebied.De opbrengsten komen direct ten goede aan de organisatie Help Ukrainian Pets
Een flink aantal agilityliefhebbers heeft zich voor de workshop opgegeven. De overige lessen op het trainingsveld aan het Roodeschuurderwegje 64 in Ermelo gaan overigens ook gewoon door aanstaande zaterdag. Zo zullen twee groepen met puppy’s in de prépuberteit hun afsluitende les van de puppycursus beleven en vervolgens hun eerste echte puppydiploma ontvangen. Daarmee worden ze officieel bevorderd tot ‘brave maar soms ook heerlijk ondeugende pup’.
Wat is agility?
De benefietworkshop is speciaal voor liefhebbers van de sport agility. Een leuke sport waarbij de hond op aanwijzingen van de eigenaar allerlei hindernissen neemt. Snelheid en nauwkeurigheid gaan hierbij hand in hand. Snel of niet: plezier voor eigenaar en hond staan voorop. Voor de toeschouwer ziet agility er spectaculair uit. Met ogenschijnlijk gemak neemt de hond hindernissen terwijl de eigenaar zijn best doet om de snelheid van de hond bij te houden. Het ziet er uit als één groot feest.
Agility is slechts één van de vele cursussen die de kynologenclub Noord-West Veluwe in haar pakket heeft. Wekelijks komen honderden honden het veld aan het Roodeschuurderwegje in Ermelo enthousiast oplopen. Je treft er pups van 8 weken die zich voorbereiden op een prettig en braaf hondenleven. Maar ook honden van een jaar of 12 die nog maar al te graag gehoorzaamheids-oefeningetjes met de eigenaar uitvoeren. De instructeurs die hen begeleiden zijn allemaal gediplomeerd en vaak zelfs gespecialiseerd in het oplossen van probleemgedrag. Rode draad door iedere cursus heen is ‘positief trainen’. Dit betekent: maak het gedrag dat je graag van je hond wilt zien zó aantrekkelijk, dat de hond daar uit zichzelf voor kiest. En breng je hond in zoveel mogelijk situaties waarin je hem kunt belonen. Een hond die via positieve ervaringen weet wat hij mag, komt minder snel in de verleiding om te gaan ontdekken wat hij niet mag.
Als de opvoeding van de hond geslaagd is, kunnen mens en hond overstappen naar trainingscursussen, zoals agility of hoopers. Meer weten of aanmelden voor een cursus? Kijk op www.kcnwv.nl