Iraanse vluchteling Bahram Ghodsi verzorger bij Zwart-Wit’63: ‘Ik wil mijn vrijwilligerswerk als professional doen’

Door Marco Jansen - Sinds 1 december heeft Zwart-Wit’63 een nieuwe verzorger, die per toeval is binnengekomen. Het is de 44-jarige Bahram Ghodsi uit Iran. Hij woont sinds 2022 als vluchteling in Nederland en was in zijn thuisland professioneel chiropractor en masseur. 

Voor beide partijen is het een win-win, in principe tot het eind van het seizoen. „We kunnen elkaar helpen.”

Fotobijschrift: Bestuurslid Koos Gardenbroek samen met verzorger Bahram Ghodsi uit Iraan. (foto: Marco Jansen
Fotobijschrift: Bestuurslid Koos Gardenbroek samen met verzorger Bahram Ghodsi uit Iran. (foto: Marco Jansen)

Bahram Ghodsi is afkomstig uit Iran. Op 25 april 2022 is hij als vluchteling samen met zijn vrouw naar Nederland gekomen en is de IND-procedure gestart. Acht dagen woonde hij in Ter Apel, daarna 18 maanden in Barendrecht en sinds 17 oktober 2023 is hij in het azc in Harderwijk neergestreken. Op 21 februari verwachten hij en zijn zwangere vrouw hun eerste kind.

Bahram is duidelijk over de reden om zijn land te ontvluchten. In goed Engels zegt hij: „Ik ben geen moslim, de godsdienst in Iran, maar heb het geloof Bahá’i. In Iran zijn Bahá’i mensen niet beschermd. Hun situatie is niet goed en ze hebben geen vrijheid. Ze kunnen niet goed naar school, universiteit of werk. De regering ziet Bahá’i namelijk niet als godsdienst. In kranten lezen we slecht nieuws over Bahá’i. Huizen worden in brand gestoken, kantoren waar Bahá’i mensen werken worden gesloten of geld wordt geblokkeerd. Er was geen toekomst voor ons in Iran.”
 
In maart is het nieuwjaar in Iran en voor zijn vakantie ging Bahram naar Griekenland. Daar had hij een ontmoeting voor de World Massage Federation waar hij vicevoorzitter van is. „Omdat ik een neefje in Amsterdam heb zijn we daarna voor familiebezoek naar Nederland gegaan. We zouden weer teruggaan naar Griekenland voor de bestuursverkiezingen van de bond. Maar na een week belde mijn advocaat dat ik binnen vijf dagen in Iran voor de rechter moest verschijnen omdat ik onze associatie van 40.000 leden promoot. Hij gaf mij als advies om in Nederland te blijven, dit is ver weg van Iran. Griekenland zou mij kunnen uitleveren aan Turkije en zij naar Iran. Nederland is veiliger”, vertelt Bahram waarom hij in Nederland terechtkwam.

Bahram Ghodsi
Bahram samen met zijn vrouw en broer bij het Open Nederlands Massage Kampioenschap
 
In zijn woonplaats Barendrecht ging hij vrijwilligerswerk doen. „Ik heb een hernia, maar kan niet stilzitten en moet actief zijn. Zo ben ik het sportjaar 2022-2023 fysio geweest bij FC Pretoria in Charlois in Rotterdam. In het nieuwe seizoen zijn wij naar Harderwijk verhuisd en zocht ik vrijwilligerswerk. Op Google Maps zag ik dat er drie voetbalclubs  in deze stad zijn. Twee waren ver weg, de andere was dichtbij het azc in Harderwijk. Op een vrijdag ging ik wandelen met mijn vrouw en raakte ik in gesprek met de voorzitter (Goossen van der Sluis). Hij zei dat op dinsdag iedereen hier zou zijn en ik met mensen kon praten.”
 
Gat opgevuld
De week erop was er de eerste ontmoeting met bestuurslid technische zaken Koos Gardenbroek en was er snel een passende functie voor Bahram gevonden. Sinds 1 december is hij de vaste verzorger op donderdagavond. Koos: „Wij hebben jarenlang Jaap Veenvliet als verzorger gehad. Hij is een meubelstuk van de club, maar is om gezondheidsredenen gestopt. Zo ontstond er een gat in onze verzorging voor de A-selectie. Het bleek een moeilijk in te vullen positie. Bahram kwam aangewaaid in november. Het voorstel was om de week erop kennis te maken met Marieke Plas, onze vaste fysiotherapeut van FysioTotaal op dinsdag. Zij zette er een verzorgingstafel bij, behandelde de ene speler en Bahram de andere. Dat gebeurde de week erop weer en sindsdien werkt hij tot tevredenheid. Marieke is hier op dinsdag en Bahram doet op donderdag de verzorging van de spelers. Voor ons is belangrijk dat spelers een goed gevoel bij een verzorger van buitenaf hebben en iedereen was vanaf het eerste moment  positief en enthousiast. Hij is een prettig persoon en is naadloos de vereniging in gegroeid.”
 
Goede match
Ook Bahram spreekt van een goede match. „Ik vind het belangrijk om mijn werk goed te doen en ben op de hoogte van sportsituaties en weet wat spelers nodig hebben. Zij zijn het belangrijkst. In Iran had ik een school massage, massagecentrum en een chiropractor praktijk. Als ik een uur bij Zwart-Wit ben heb ik goed contact met de spelers en als ik details wil weten of zij iets moeilijk vinden om uit te leggen of om mij te beantwoorden, dan helpt keeper Farhad Didari met vertalen. Hij komt ook uit Iran.”
 
Dat het verzorgingswerk bij Bahram in goede handen is, blijkt doordat hij 16-17 december een gouden medaille heeft gewonnen bij het eerste open Nederlands massage kampioenschap in Rotterdam van de World Massage Federation. Er waren 12 deelnemers.
 
Bahram voelt zich thuis in Nederland. „Ik wacht op een positief antwoord van IND en bedank God dat ik nu een contact heb. Nederland heeft ook een nationaal Bahá’i centrum, in Den Haag. Ik houd van het land en wil hier graag blijven. Mensen zeggen gedag en ik vind het ook belangrijk dat ze lachen.”

Koos: „Als club zijn we bezig met een structurele oplossing voor volgend seizoen, maar tot het eind van dit seizoen blijft Bahram op donderdag komen, mits hij niet overgeplaatst wordt naar een ander azc.”

Zwart-Wit’63 jaar door met Van den Brink

Zwart-Wit’63 gaat een tweede seizoen in met hoofdtrainer Bert van den Brink. Dit maakte voorzitter Goossen van der Sluis zaterdag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. “De optie voor nog een tweede jaar is gelicht, want beide partijen zijn tevreden en willen heel graag de samenwerking voortzetten. We willen dit seizoen graag om de prijzen meedoen en het doel is nog steeds naar de tweede klasse gaan”, meldt bestuurslid technische zaken Koos Gardenbroek. Zwart-Wit staat tweede in de derde klasse C, op vijf punten van koploper ZAC. Met de verlenging van Aalt Klaassen, coach van het tweede elftal, zet de club ook in op continuïteit en een verbeterde samenwerking tussen het eerste en tweede team en doorstroming van de jeugd.