Inwoners mogen gemeente Ermelo uitdagen

Door Harry Schipper – Inwoners van Ermelo mogen voortaan de gemeente  uitdagen als zij vinden dat ze het slimmer, beter, goedkoper of anders  kunnen dan de gemeente.
 

De Ermelose gemeenteraad stelde woensdagavond unaniem de notitie Right to Challenge vast, waarin dit nieuwe recht van de Ermelose burgerij is verankerd.

De gemeenteraad wil dolgraag dat Ermeloërs, Ermelose verenigingen, kerken en organisaties met initiatieven en ideeën komen, activiteiten organiseren en wat al niet meer om hun dorp leuker en nog mooier te maken dan het nu al is. Met het begrip ‘Right to Challenge’ (R2C) kunnen ze voortaan ook taken van de gemeente overnemen als zij denken dat ze het slimmer, beter, goedkoper of anders kunnen doen.
En ja, dat lees je goed: daarvoor krijgen ze dan ook meteen het geld dat ermee is gemoeid.

Na een brief te hebben ontvangen van het Netwerk Right to Challenge gaf de raad B en W opdracht om RtC verder uit te werken. Volgens B en w past R2C goed in de andere opstelling die het gemeentebestuur wil innemen in de veranderende samenleving, ‘waarin we ons realiseren dat bewoners waarde en kwaliteit aan diensten en hun leefomgeving toevoegen’.

Het initiatief daarvoor moet komen van de inwoners zelf, benadrukt de notitie R2C en daarmee nu ook officieel de gemeenteraad. In de notitie wordt ervan uitgegaan dat de inwoners zélf komen met initiatieven die zich richten op het beter, slimmer of efficiënter uitvoeren van bestaand beleid of nieuw te ontwikkelen initiatieven waarvoor de gemeenteraad al geld beschikbaar heeft gesteld. “Het is een lang gekoesterde droom”, omschreef CDA-fractievoorzitter Sarath Hamstra het idee dat inwoners en organisaties de gemeente voortaan kunnen uitdagen als ze vinden dat ze het beter kunnen.

Maar dat ging sommige partijen nog niet ver genoeg: op initiatief van het CDA en met dikke steun van de raadsfracties  van Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo en de VVD kwamen ze donderdagavond tijdens de raadsvergadering met een amendement om het R2C direct ook dieper te wortelen in de gemeentelijke organisatie. Ambtenaren die nieuwe beleidsvoorstellen schrijven zouden zich van meet af aan moeten afvragen hoe met het R2C wordt omgegaan, vinden de fracties.

De SGP vond dat niet zo’n slim idee. “We gaan weer iets van bovenaf regelen. Als het niet spontaan van onderaf komt, heeft een initiatief bij voorbaat geen kans van slagen”, wist fractieleider Frans Snoek. “Het opzetten van een nieuw project lukt meestal nog wel, maar het volhouden niet”, aldus de SGP-voorman. Hij waarschuwde ook voor extra kosten die het met zich meebracht.

Bij de ChristenUnie heerste ook wat scepsis. Het zou beleidsambtenaren extra belasten en ook meer geld kosten. Maar nadat bleek dat wethouder Laurens Klappe en de andere leden van het college van B en W toch wel te porren waren voor het idee, ging de fractie ‘om’. Al kon Klappe niet tevoren bedenken bij welke beleidsvoorstellen dat dan zou moeten. “We moeten telkens bij een voorstel dat tegen het licht houden, en zien wat het betekent voor R2C. Het is wel extra werk, ze (=de ambtenaren, red. ) moeten er over nadenken”.

Dat vond Bart van der Knaap (BBE) juist wel mooi: “Het dwingt de ambtelijke organisatie om erover na te denken”, stelde hij. Hamstra bekeek het eens vanuit de optiek van de inwoner van Ermelo: “Ik zou het als burger fijn vinden dat, wanneer ik iets wil initiëren, ik daarvoor terecht kan bij de gemeente”. De CDA-fractieleider was nieuwsgierig wat R2C gaat betekenen voor de inwoners van Ermelo: “Waartoe het gaat leiden, gaan we zien de komende tijd”.

Met alleen twee tegenstemmen van de SGP nam de gemeenteraad vervolgens het amendement aan.