Door Harry Schipper – De gemeenten Ermelo en Harderwijk gaan vanaf nu over tot het terugvorderen van teveel uitgekeerde geldbedragen in het kader van TOZO-regelingen.
Een aantal van hen had dat geld eigenlijk niet nodig of daar geen recht op. De twee gemeenten laten nu onderzoeken om hoeveel ondernemers het gaat en hoeveel geld er mee is gemoeid.Zo’n tweeduizend zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, in Ermelo en Harderwijk, die aangaven onevenredig getroffen te worden door de coronacrisis, kregen via de gemeente snel gemeenschapsgeld, tot 1 februari zonder controle vooraf
De ondernemers die al tijdens de uitkeringsperiode aangaven dat de uitkering kon worden gestopt, worden ook nu niet achteraf gecontroleerd. Ook stellen de geldschietende gemeenten geen controle in als ze inschatten dat het terug te betalen bedrag voor een alleenstaande lager is dan vijfhonderd euro en duizend voor gehuwden of samenwonenden. Er wordt bij deze groep ook niks ingevorderd.
Aanvankelijk was niet helder dat ondernemers, die ook nog studeerden en daarvoor een studielening kregen, van de TOZO-regelingen zouden worden uitgezonderd. Ook deze studenten mogen daarom hun uitkering houden.
De colleges van B en W van beide gemeenten hebben nu ook een beleidsplan vastgesteld waarin staat hoe om te gaan met misbruik en oneigenlijk gebruik van de TOZO-gelden. De gemeenschappelijke organisatie Meerinzicht was en is namens Ermelo en Harderwijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de TOZO. Zeewolde regelt dat via ZLF, het Zelfstandigen Loket Flevoland.
TOZO staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers en is een van de belangrijkste regelingen van het kabinet om zelfstandige ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Van deze lening maakten in Ermelo en Harderwijk ook nog eens zo’n tweehonderd ondernemers gebruik.
De aanvragen van TOZO die na 1 februari zijn ingediend, zijn vooraf gecontroleerd. Voor die tijd vond toetsing dus achteraf plaats, omdat het kabinet toen de snelheid van hulp belangrijker vond dan controle op de rechtmatigheid van de aanvragen. Daardoor is bewust het risico genomen dat er aanvragers tussen zaten die de regelingen oneigenlijk hebben benut.