Korte voedselketens worden gezien als een kansrijke ontwikkelingsrichting voor voedselproducenten. Er zijn al veel initiatieven opgestart, maar er liggen nog veel kansen met name op regionaal gebied.
Met het project ‘Stimulering Korte Ketens op de Noord-Veluwe, tussen land en water’ willen de gemeenten nieuwe samenwerkingsvormen tussen ondernemers in de korte voedselketen stimuleren en hen helpen bij het verder vormgeven van hun plannen.Daarom trekken de gemeenten op de Noord-Veluwe samen op om korte voedselketens te stimuleren.
Ontwikkelingen in voedselproductie
Op 5 oktober organiseerde landbouwminister Schouten een digitale voedseltop over korte voedselketens. De voorbeelden die daar passeerden laten zien dat er in de afgelopen jaren al veel successen zijn behaald. Consumenten en afnemers vragen steeds vaker om lokale – en streekproducten. Bijvoorbeeld via voedselboxen aan huis, op markten, in de horeca en in toenemende mate ook in de supermarkt. Banken en andere organisaties zien de potentie in de korte keten. Maar tegelijkertijd zijn er nog veel hindernissen te nemen. Producenten en afnemers moeten beter gaan samenwerken en logistieke problemen vragen om creatieve oplossingen. Daarom trekken de gemeenten op de Noord-Veluwe gezamenlijk op om korte voedselketens te stimuleren.
Waarom korte voedselketens?
We spreken van korte voedselketens als er één schakel zit tussen de producent en de consument. Daarnaast heeft de producent medezeggenschap over de keten en prijsopbouw. De ontwikkeling van korte ketens heeft voor veel partijen alleen maar voordelen. Boeren en producenten worden minder afhankelijk van de wereldmarkt en krijgen een eerlijke prijs voor hun product. De verwerking in de streek draagt bij aan de lokale economie. Inspanningen voor het onderhoud van het landschap, biodiversiteit en dierenwelzijn worden beter beloond. Korte ketens vereisen minder transportbewegingen en daardoor vermindert de CO2-uitstoot. Streekproducten zijn daarnaast aantrekkelijk voor de horeca en toeristische sector om zich meer te verbinden met de streek. De Noord-Veluwe biedt hiervoor uitgelezen kansen, met de natuur van het Veluwe massief aan de ene kant en de IJsselmeerkust en Hanzesteden aan de andere kant.
Voor wie
Het project is bedoeld voor iedereen die actief is of wil worden in de korte voedselketen op de Noord-Veluwe en hulp of ondersteuning kan gebruiken bij de realisatie van plannen. Het gaat om ondernemers en organisaties in de agro-food sector (boeren, tuinders, vissers, bakkers, slagers, verwerkers, supermarkteigenaren et cetera), logistieke partijen, ondernemers en organisaties in de recreatie-sector en consumenten die zich verbonden voelen en vanuit een burgerbeweging actief willen worden in de korte voedselketen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de projectleider René de Bruin, [email protected].
Digitale bijeenkomst
Op 12 en 13 januari vinden de eerste digitale bijeenkomsten plaats. Hierin gaan we kennismaken, ideeën ophalen en acties uitzetten voor het vervolg. Aanmelding voor deze bijeenkomst kan door een mail te sturen naar projectleider René de Bruin [email protected].
Het project ‘Stimulering Korte Ketens op de Noord-Veluwe’, is een samenwerking tussen de Gemeenten Ermelo, Putten, Nunspeet, Harderwijk, Elburg, Oldebroek en Hattem en ondernemers uit de streek. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de Europese Unie