Het college van de gemeente Ermelo heeft de gemeenteraad de kadernota aangeboden. In deze nota legt het college de raad gerichte keuzes voor. Het doel is een sluitende begroting voor de komende jaren. Hiermee geeft zij invulling aan een van de ambities van de coalitie.
Tegelijkertijd wordt er geld vrijgemaakt om op bepaalde terreinen extra geld in te zetten. Het college heeft gezocht naar een solide balans tussen deze twee opgaves. Het huishoudboekje van de gemeente moet daarmee de komende jaren op orde zijn met de voorstellen in de nota.In de kadernota worden voorstellen gedaan om te besparen
Reëel begroting is het motto voor de komende jaren
Ermelo heeft in haar akkoord vastgelegd dat het een structureel en reëel sluitende meerjarenbegroting wenst. "Daarbij moeten alle bezuinigingstaakstellingen zijn gerealiseerd”, aldus wethouder Hugo Weidema. “We zijn blij dat we met deze kadernota hier invulling aan kunnen geven. In de nota maken we ook een start met ‘reëel begroten’, tevens een ambitie van dit college. Daarmee nemen we taken en projecten op die we ook (bijvoorbeeld qua mankracht) daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Hiermee zorgen we ervoor dat we niet te veel begroten waardoor we na het eind van de periode geld overhouden.”
De raad bespreekt de kadernota tijdens een informatieve sessie
Tijdens de besprekingen over de kadernota kan de raad ingaan op de besparingsvoorstellen. Deze voorstellen lopen op tot een waarde van ruim 8,5 miljoen in 2027. Hiermee worden nagenoeg alle taakstellingen ingevuld. Het zijn taakstellingen die al meerdere jaren nog op invulling wachten. De voorstellen zijn verwerkt in de kadernota en liggen dus voor aan de raad ter besluitvorming. Na vaststelling van de kadernota worden de organisaties en partners die te maken krijgen met de besparingen, betrokken bij het concreet invullen hiervan.
In de kadernota is ruimte geraamd voor investeringen
Het college kiest ervoor om op verschillende terreinen te intensiveren en geld vrij te maken voor extra taken. De nieuwbouw van het sportcentrum de Zanderij is in een vergevorderd stadium. Het college wil een stedenbouwkundig plan grootschalige woningbouw opstellen en uitwerken. Verder investeert de gemeente bovenop het budget van het Rijk structureel extra geld in de re-integratie van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.
De kadernota bevat de hoofdlijnen voor de begroting 2024 tot en met 2027
De raad kan in de kadernota elk jaar opnieuw prioriteiten stellen en keuzes maken voorafgaand aan het opstellen van de komende begroting. Maar ook keuzes in het huidige beleid over de verdeling van het te besteden budget. Daarnaast bepaalt de raad welke voorstellen voor nieuw beleid wel of niet gehonoreerd worden in de volgende begroting en hoe dit nieuwe beleid financieel gedekt wordt.
Er zijn nog enkele onzekerheden over de inkomsten uit het Gemeentefonds
Zoals het er nu uitziet gaat Ermelo er vanaf 2027 op achteruit. De precieze bedragen zijn nog niet bekend. Vanuit de gemeente zijn er gesprekken met het Rijk hierover. De Meicirculaire 2023 zal hopelijk een ander beeld geven.