Door Harry Schipper – De Ermelose gemeenteraad bepaalt de komende weken aan hoeveel geluid en dus ook geluidsoverlast inwoners mogen worden blootgesteld tijdens (muziek)evenementen.
Deze woensdag discussiëren de raadsleden en raadsopvolgers tijdens de politieke avond in het gemeentehuis voor de eerste keer over de adviezen van een akoestisch rapport en de uitkomsten van een belevingsonderzoek dat vorig jaar is gehouden naar geluidsaspecten tijdens muziekevenementen.Dat zou er zomaar toe kunnen leiden dat er voortaan minder evenementen dan nu in Ermelo georganiseerd mogen worden. En grote (muziek)evenementen op het Raadhuisplein al helemaal niet meer.
Eigenlijk gaat burgemeester André Baars over het evenementenbeleid en de vraag hoeveel geluid er tijdens de evenementen maximaal te horen mag zijn. Maar de raad nam vorig jaar november een motie aan waarin B en W werden opgedragen om dat geluidsbeleid eens goed te onderbouwen.
B en W hebben nu een discussienota opgesteld met als concrete vraag aan de raad om in te stemmen met per evenementenlocatie de geluidsnormen en aantallen te houden evenementen, zoals die nu in het akoestisch onderzoek worden geadviseerd. Daarin staat onder andere dat op het Raadhuisplein voortaan geen grote (muziek)evenementen meer kunnen worden georganiseerd. De geluidsbelasting op de gevels van vooral woningen is daar dan te hoog. Ook zouden er jaarlijks niet meer dan vier grote evenementen op ’t Weitje mogen plaatsvinden.
In het akoestisch rapport onderscheiden de opstellers drie typen evenementen. Bij kleine evenementen, zoals markten en sportevenementen waarbij geen live bands of dj’s optreden, adviseren zij om een geluidsnorm vast te leggen van 60 dB(A). Bij middelgrote evenementen met versterkte live muziek bij bijvoorbeeld café’s en kermissen zou die geluidsnorm maximaal 76 dB(A) mogen zijn. Aanvullend hierop zou een norm van 88 dB(C) moeten gelden: waarbij dB(C) staat voor de maximale hoeveelheid basgeluid. Voor grote evenementen met zwaar versterkte (live) muziek zoals bij festivals als het Bevrijdingsfestival en Koningsnacht op ’t Weitje zou een bovengrens van 80 dB(A) en 93 dB(C) moeten gaan gelden.
Uit het belevingsonderzoek, waarbij door bijna 1200 mensen een vragenlijst is ingevuld, blijkt dat de meesten vinden dat evenementen belangrijk zijn voor Ermelo. Een deel vindt dat overlast zoveel mogelijk beperkt moet worden. Meer dan de helft ondervindt geen overlast van muziekevenementen, horeca of activiteiten van buren. Een kwart geeft aan alleen last te hebben van geluidsevenementen. Evenementen op ’t Weitje geven drie keer meer overlast dan andere locaties, kwam ook uit het belevingsonderzoek naar voren.
De onderzoeksresultaten worden de komende weken ook nog besproken met de organisatoren van evenementen in Ermelo. Het bepalen van nieuwe geluidsnormen geeft hen nog altijd de mogelijkheid om evenementen te organiseren, maar beperkt per locatie wel het aantal ervan.