Gedeputeerde Helga Witjes reikt vakjuryprijs uit aan winnaar Veluwse Innovatie Prijs 2024

Van Werven krijgt Veluwse Innovatieprijs 2024 voor emissieloos grondverzet; Van Gelder de publieksprijs, Flexyz/LooHorst wint de CAI Challenge.

Ondernemers op de Noord-Veluwe zijn volop bezig met innovaties gericht op een duurzame toekomst

Dat bleek tijdens de uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs 2024 op donderdag 13 juni bij AWL Techniek in Harderwijk. Het regionale MKB maakte kennis met verschillende nieuwe ontwikkelingen, veelal met duurzaamheid en efficiëntie als doel. Van Werven Infra & Recycling uit Oldebroek kreeg van de vakjury de Veluwse Innovatieprijs voor emissieloos grondverzet op de bouwplaats. De publieksprijs won Van Gelder KLM voor het automatiseren van het aanlegproces van een tracé voor kabels en leidingen door netwerkbeheerders en infrabedrijven. De combinatie Flexyz/LooHorst won de CAI Challenge met datagestuurd bomen water geven in Harderwijk.
 
Veluwse Innovatieprijs
De innovaties van vier kandidaten werden met video’s geïntroduceerd bij het publiek. Jak and Oil uit Nunspeet heeft luxe speeltoestellen van recyclebaar staal voor kinderen en jongeren die tegelijk als kunstobject fungeren. Allinq Digital uit Harderwijk bedacht de software In control om de ondergrondse infra te digitaliseren, o.a. met een 3D-model om een open geul in te meten; dit maakt het werk sneller en accurater. Van Gelder KLM is actief in de ondergrondse inframarkt voor netbeheerders en heeft het ontwerpproces van een tracé voor engineers geautomatiseerd. Met deze innovatie won het Nijkerkse bedrijf de publieksprijs met 29% van de stemmen.

Van Werven Infra & Recycling heeft emissieloos grondverzet ingevoerd als innovaties voor de aannemer. Dit door elektrische auto’s, grondverzetmachines, accusystemen en het transport elektrisch te leveren. Samen met partners heeft dit familiebedrijf elektrisch materieel en een geavanceerde accubox ontwikkeld die groen worden geladen; innovaties die cruciaal zijn voor de overgang naar emissieloos werken. Het bedrijf uit Oldebroek heeft daardoor o.a. opdrachten op het Binnenhof in Den Haag en voor de gemeente Amsterdam in uitvoering en is regionaal emissieloos o.a. actief in de stationsomgeving van Nunspeet als onderaannemer van BAM.
 
Helga Witjes, Gedeputeerde economie van de Provincie Gelderland, reikte samen met juryvoorzitter Ronald Cleijsen de vakjuryprijs uit en feliciteerde de winnaar met een prachtige innovatie om stikstof en CO2-uitstoot te reduceren en daarbij ook netcongestieproblemen te omzeilen.  Witjes: “Die zijn het grootst in Gelderland, Utrecht en Flevoland. Terwijl bedrijven niet meer op het net kunnen, heeft Van Werven een innovatie die het probleem oplost. De batterijen en elektrische machines zijn echter ontzettend duur. Ze zijn één van de eerste met mobiele accusystemen, dit is erg knap en gedurfd.”
 
Vier criteria
De innovaties werden getoetst aan vier criteria: complexiteit innovatie, duurzaamheidskarakter, economische impact kandidaat en economische impact samenwerkingspartners. De vakjury koos Van Werven unaniem als winnaar. CO2-uitstoot wordt direct bespaard. Het totaalpakket is emissieloos, waarbij de jury het waardeert dat dit ook aan andere partijen wordt aangeboden. De jury noemde Van Werven een ware pionier op gebied van innovatie. “Het bedrijf had zich al onderscheiden op gebied van recycling en voert verduurzaming nu verder door met emissieloos grondverzet met elektrisch materieel en accuboxen die groen worden geladen. Dit wordt een nieuwe standaard voor de sector”, aldus Cleijsen.
 
Investeringen met grote impact
“Dit is een fantastische waardering.” Harry Hertsenberg, algemeen directeur infra van het 80-jarige familiebedrijf was trots en ook enigszins verrast. “Ik twijfel niet gauw, maar de andere deelnemers gaven tegenstand van niveau en hebben ook waardevolle innovaties voor de toekomst. Voor ons heeft het emissieloos grondverzet grote impact op het bedrijf. De uitvoering is cruciaal om het tot een succes te maken. Er is een cultuuromslag gaande want onze kraanmachinisten zijn gewend met dieselmotoren te werken. Ons enorme machinepark heeft 150 machines en 60 vrachtwagens, bijna 20 machines zijn nu elektrisch en we hebben 60 accusystemen. Dat zijn gigantische investeringen. Maar doen we het niet, dan kunnen wij niet werken in bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam en op het Binnenhof.”
 
CAI Challenge
In Harderwijk ligt het glasvezelnetwerk van de CAI, dat als beheerder deze digitale infrastructuur deels vrijgeeft om te experimenteren met data op het netwerk. Vorig jaar leidde dit tot de eerste CAI Challenge. Producten en diensten kunnen zo verder ontwikkeld worden. Dit jaar waren er drie inzendingen. Martijn Mast van Endura wil met de lokale energiecoöperatie in Harderwijk en Hierden data van energieverbruik inzamelen en teruggeven, zodat zonne-energie beter verdeeld wordt. Terwijl Marius van Dokkum live werkte aan een schilderij, pitchte museumdirecteur Corien van der Meulen over het live op tv meekijken in de huiskamer naar het werk van Marius in zijn museum met hulp van het CAI-netwerk.
 
De meeste indruk op de jury maakte de pitch van Robin Schapink van het Harderwijkse ICT-bedrijf Flexyz en Albert-Jan Frederikze van hoveniersbedrijf LooHorst uit Ermelo. Samen mogen zij voor de gemeente Harderwijk sinds twee maanden jonge bomen datagestuurd water geven. Bij dit proces meten sensoren het bodemvocht in de kluit van de bomen en gaat de waterwagen alleen langs de bomen die dit water nodig hebben. De aanvullende kennis van LooHorst zorgt voor maatwerk want boomsoort, leeftijd, en ondergrond hebben invloed op de hoeveelheid water, legt uitvoerder en groenadviseur Frederikze uit hoe de bewatering van de jonge bomen wordt geoptimaliseerd. Dit bespaart water en verlaagt de uitstoot van CO2.

De jury had de ideeën al beoordeeld, maar liet de pitches meewegen. “Doorslaggevend voor de jury waren de innovatieve koppeling van verschillende domeinen (groenvoorziening en ICT), de praktische uitvoerbaarheid en de potentiële implementatie van dit concept in andere werkgebieden. Het idee is het pilotstadium al voorbij en bewijst zich momenteel in de praktijk”, aldus juryvoorzitter Edo Kweldam.
 
Bij aanvang van het drukbezochte evenement in het nieuwe pand van AWL Techniek vertelde CEO Brand van ’t Hof dat AWL ook al 30 jaar bezig is met innoveren. Het bedrijf produceert machines voor de vervaardiging van o.a. autostoelen en -bumpers, heeft 800 medewerkers in dienst (waarvan de helft in Nederland), maar werkt ook al met 4.000 robots. Het A++++ gelabelde pand noemt hij ook wel een energiefabriek. “We genereren meer dan we verbruiken.”
 
Veluwse Innovatieprijs 2024
Van links naar rechts; Ronald Cleijsen; organisatie, Brigitta Lindeboom; Van Gelder KLM, Marieke Op de Weegh; organisatie Robin Schapink; Flexyz, Harry Hertsenberg; Van Werven Infra en Grondverzet, Albert-Jan Fredrikze; Loohorst.