Marco Jansen - Voor FC Horst is 19 juli een bijzondere dag want 50 jaar geleden, in 1971, werd de voetbalclub opgericht. Het oorspronkelijke idee – het jubileumseizoen 2020-2021 afsluiten met een jubileumdag – bleek door corona niet uitvoerbaar. Daarom is de oprichtingsdatum 19 juli nu de start van het jubileumjaar geworden.
Aalt Hijmissen en Peter de Haan van de jubileumcommissie voor iets moois gezorgd. Mede-commissielid Evert Renden: ,,Er komt in de kantine een mooie tijdlijn te hangen van 50 jaar met heel veel foto’s en krantenknipsels die in elkaar overlopen en in blokken van 10 jaar de geschiedenis van FC Horst weergeven. Bij elk tijdsblok staat een stukje tekst en een QR-code naar de website van het 50-jarig jubileum. Hier zijn alle clubbladen gedigitaliseerd en is het jubileumprogramma te zien. Ook komen er filmpjes op social media.’’Er wordt die maandag niet groots uitgepakt, maar in de bestuursvergadering is het idee geopperd om die dag de kantine wel te openen, vertelt voorzitter Henk van den Bosch
Hoewel veel nog niet zeker is, kan er onder voorbehoud wel wat bekend worden gemaakt. ,,In het jubileumseizoen wordt er gedacht aan minimaal twee reünies voor mannen en vrouwen. Ook komt er een afsluitende feestavond en een activiteit voor sponsoren. De anderhalve meter regel moet wel echt weg zijn, anders is een reünie of feestavond niet te handhaven. Verder is er een jubileumboek in de maak en de club gaat in het nieuwe seizoen spelen in retroshirts met aangepast logo.”
Evert (60) is een echte clubman: voetbal was en is onderdeel van zijn leven. Hij wilde als elfjarige graag voetballen, maar dat kon de jeugd bij FC Horst bij de oprichting nog niet. Een jaar later, in de zomer van 1972, kon hij wel lid worden. ,,Veel van mijn leeftijdsgenoten zaten bij EFC’58, maar dat was, net als DVS’33, een brug te ver voor mij. Ik woonde aan de Dokter Scheurerlaan bij ’s Heeren Loo en misschien vond ik het ook wel eng. Ik heb me opgegeven bij Maas Bokhorst. Het veld was bij de Goede Herderschool, er waren twee kleedkamers, een chips luik en een groot veld.’’ Als ‘snotneus’ van 17 kwam hij al vroeg in het bestuur. Van 1978-2005 was Evert onafgebroken bestuurslid, en 23 jaar vicevoorzitter. Die functie bekleedde hij later nog vier jaar en hij was ook vier jaar voorzitter.
Henk van den Bosch (51) begon in de zomer van 1977, hij was toen bijna 8 jaar. Wonend in het buurtschap Horst was voetballen in de buurt een logische keuze. Dat de club pas een paar jaar bestond en nog in de oprichtingsfase zat, realiseerde hij zich als kind niet. Tot twee jaar geleden was Henk als speler actief, in lagere seniorenelftallen. Daarvoor speelde hij tot zijn 35ste in de selectie. Sinds 2015 zit hij in het bestuur, vanaf 2018 als voorzitter.
Tineke van den Hazel (45) voetbalt nog steeds, in het 35+ team. Zij was 14 jaar toen ze graag wilde voetballen, maar kon bij FC Horst nog niet meedoen. Na twee jaar bij EFC kon ze op haar zestiende ‘eindelijk’ bij FC Horst terecht. Rond haar dertigste was ze er door de geboorte van haar kinderen even uit.
Meisjes en dames
Wat onmiskenbaar bij de identiteit van FC Horst hoort is dat het vrouwen- en meisjesvoetbal altijd een groot aandeel heeft gehad binnen de vereniging. Evert: ,,In het oprichtingsjaar 1971 werden de mannen en de vrouwen kampioen. Als je nu op zaterdag de kantine binnenloopt, zie je een behoorlijk percentage vrouwen. Dat is nu bij de meeste clubs normaal, maar het is hier altijd vanzelfsprekend geweest. Vroeger zag je bij een club mannen en stond er een vrouw achter de bar. Bij ons waren altijd wel vrouwen in commissies of in de organisatie vertegenwoordigd.’’ Zo ook Tineke, zij is voorzitter van het dames- en meisjesbestuur. Dit heeft zij vijf jaar geleden opgezet met Martin Bruins Slot. Als trouwe vrijwilligster zat ze ook in het jeugdbestuur, hielp in de keuken en kantine en was trainster en leidster bij diverse teams.
Het eerste elftal van FC Horst is drie keer naar de eerste klasse gepromoveerd. De eerste keer, na het kampioenschap in het seizoen 2003-2004, is wat Evert betreft het hoogtepunt van de clubgeschiedenis. ,,Er waren toen nog geen tweede en derde divisie, je had er alleen de eredivisie, eerste divisie en hoofdklasse boven. We promoveerden met allemaal Ermelose jongens.’’
Groei
50 jaar na de oprichting telt de club zo’n 800 leden. Dat aantal is in een relatief korte periode bereikt; de groei is in zo’n 15 jaar geleden ingezet toen de wijk Drielanden werd uitgebreid. Evert: ,,Toen begon ons ledenaantal, dat in 2006 ongeveer 350 was, een vlucht te nemen. We kregen wel last van groeistuipen. De accommodatie was telkens te klein en soms werden er twee teams in één week opgericht. Daar waren dan weer trainers, leiders en extra faciliteiten voor nodig.’’
Clubcultuur
Henk ziet dat de clubcultuur van FC Horst is veranderd. ,,We zijn van een boerenclub een club van burgers geworden. Het is mooi dat de club meer is gaan bloeien. Door de jaren heen proberen we oude normen naar nieuwe waarden te vertalen. We zijn nog steeds een club voor iedereen. Ook mensen in Drielanden kiezen voor FC Horst om de gemoedelijkheid en gezelligheid. Natuurlijk gaat het bij het eerste elftal en de hoogste jeugdteams om prestatievoetbal, maar de club doet veel voor alle teams. We zijn en blijven een club voor iedereen.”
(Foto Marco Jansen - Tineke van den Hazel, Henk van den Bos en Evert Renden kijken uit naar het jubileumjaar van FC Horst, dat 19 juli begint)