Door Harry Schipper – De woningbouwplannen voor de locaties Fokko Kortlanglaan 150/152, voor Zeeweg 9/23 en Horsterweg 179, ofwel op de voormalige vakantieparken Dennenoord, Dennenhorst en Oud Duyn krijgen van de gemeente Ermelo prioriteit bij de realisatie ervan.
De plannen voor de drie voormalige vakantieparken gaan over in totaal 114 woningen, waarvan 72 nieuwbouw. Het zijn of worden vrijstaande woningen, twee-onder-één-kapwoningen en rijtjeswoningen. Het aandeel sociale woningbouw bedraagt 53 procent.De drie bouwplannen behaalden de hoogste scores van in totaal vijftien bouwplannen die de gemeente onder ogen kreeg
Op het terrein aan de Fokko Kortlanglaan 150-152, achter al twee bestemde vrijstaande woningen, zijn plannen ingediend voor de bouw van tien woningen, waarvan zes in de categorie ‘sociaal’. Het gaat feitelijk om het noordelijkste puntje van camping De Driehoek; een sterk verwaarloosde, voormalige agrarische locatie met een vervallen woning, vervallen schuren met asbestdaken en asbestvervuiling in de bodem.
In Ermelo werkt de gemeente sinds een paar jaar met een ‘afwegingskader’, om te bevorderen dat in het dorp bouwprojecten die voldoen aan gemeentelijke criteria, zoals een hoog percentage sociale huur- en/of koopwoningen, eerder en sneller mogen opstarten dan andere plannen.
De bouwplannen moesten voor 1 maart zijn ingediend, waarna ze op haalbaarheid werden getoetst en vervolgens een score kregen. De plannen met de hoogste scores mogen al direct dit jaar worden uitgevoerd.
Van de vijftien werden zes plannen haalbaar bevonden. Het gaat om één woning aan de Koningin Emmalaan, vier woningen aan de Buitenbrinkweg en twee huizen aan de Lijsterlaan. Ook een plan op de plek van de woonwinkel en losse bijgebouwen van schilder Geurt Jansen aan de Stationsstraat 27 lijkt haalbaar. Daar zou herbouw van de witte woning, met winkelruimte op de begane grond en de bouw van twee appartementengebouwen met in eerste instantie zeven appartementen kunnen worden gerealiseerd.
Voordat het plan groen licht krijgt moet echter eerst onderzocht worden in hoeverre de parkeerdruk in dat gebied toeneemt. Ook moet, door de toename van verhard oppervlak, compensatie plaatsvinden van infiltratie- en bergingsvoorzieningen voor als het stortregent. En er moet onderzoek worden gedaan naar mogelijke planschade voor omwonenden en aangrenzende ondernemers die mogelijk extra kosten moeten maken om milieumaatregelen te treffen.
Nog eens drie ingediende woningbouwplannen zijn niet haalbaar, maar kunnen dat wel worden na wat aanpassingen. De overige zes bleken óf niet haalbaar, óf passen niet in het gemeentelijk woningbouwbeleid.
Woningbouwwethouder Laurens Klappe was wat teleurgesteld over het aantal ingediende woningbouwplannen. “Zeker als het gaat om sociale woningbouw. Weliswaar leveren twee van de plannen 125 woningen op, waarvan meer dan de helft sociale woningbouw. Dat aantal ligt iets hoger dan de gemiddeld honderd woningen waar Ermelo jaarlijks om zit te springen, maar ik had toch meer bouwplannen verwacht. De behoefte aan woningen in Ermelo is op korte termijn érg groot, dus ik had er graag meer gezien”.
De wethouder meent dat met de plannen die nu zijn ingediend ‘de grenzen qua verdichting binnen de bebouwde kom nu wel in zicht komen’. Wat hem betreft moet er daarom zo langzaamaan ook worden nagedacht over het bouwen van woningen buiten de bebouwde kom…
(Afbeelding Google Maps)