Ermelose raadsfracties pakken samen regie

Door Harry Schipper – De Ermelose gemeenteraadsfracties hebben donderdagavond tijdens de algemene beschouwingen en het debat over de Kadernota 2021 met een gezamenlijke motie de regie genomen in een ultieme poging om de moeilijke financiële situatie van de gemeente Ermelo te verbeteren.
 

De motie vraagt het college van B en W om de komende maanden lijstjes te maken met losse voorstellen met prijskaartjes eraan, zodat de raad zelf kan kiezen wat de gemeente de komende jaren wel of niet moet uitvoeren . En dus kan bezuinigen.

De raadsfracties willen allemaal dat er gekeken wordt hoe de structurele kosten bij sport en cultuur omlaag kunnen. De hoogte van de subsidies van sport- en cultuurverenigingen en –organisaties staat ter discussie, evenals de uitvoering van sportaccommodaties. Zelfs die van het nieuwe sportpark met het nieuwe zwembad. En ze willen de inrichting van de verbouwde Dialoog zo goedkoop – ‘eenvoudig en doelmatig’ - mogelijk.

De Ermelose raad wil ook dat wordt onderzocht of het investeringsbedrag voor de snelle  berging van regenwater na grote hoosbuien niet omlaag kan. Daarvoor is naar schatting elf miljoen euro nodig, maar de raadsfracties denken dat het goedkoper kan, door  te kiezen voor innovatievere oplossingen en door bijvoorbeeld door te kiezen voor open waterberging in plaats van de al bedachte gesloten wateropvang.
De gemeenteraad kwam donderdagavond voor het eerst na maanden weer fysiek bijeen, in plaats van online te vergaderen. Dat gebeurde in de grote zaal van de Heerlickheijd van Ermelo, omdat de eigen raadszaal te klein bleek om de voorgeschreven anderhalve meter in acht te kunnen nemen. Daarbij was verder geen publiek aanwezig: geïnteresseerden  konden wel de vergadering online volgen (of terugzien).

De Kadernota is de opmaat naar de gemeentelijke meerjarenbegroting die meestal in oktober of november wordt besproken. Opmerkelijk was dat in de aanloop naar de behandeling van de Kadernota - die overigens unaniem werd aangenomen - de raadsfracties samen hebben gekeken wat zij als gemeenteraad nog kunnen doen aan het hoge uitgavenpatroon van de gemeente. Dat loopt na volgend jaar uit de pas met de gemeentelijke inkomsten, zodat er miljoenentekorten dreigen.

De gezamenlijke bijeenkomsten waren een initiatief van fractievoorzitter Folkje Spoelstra (ChristenUnie). Daaruit rolde nóg een motie die door alle partijen mee werd ingediend. ‘Het rijk maakt ons arm’, heette deze motie, waarin het college werd opgeroepen om aan de bel te trekken bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en het rijk. Dat moet Ermelo doen samen met andere gemeenten die in geldnood zijn gekomen door de kortingen die het rijk aan de gemeenten oplegt en het niet voldoende compenseren van rijkstaken die nu bij die gemeenten liggen. “Verdere discrepantie tussen rijksmiddelen en uitgaven zal leiden tot een onhoudbare situatie”, schrijven de Ermelose raadsfracties, “en zal zich uiten in forse nadelige gevolgen voor het voorzieningenniveau van onze gemeente.” Het college moet ook de Minister van Binnenlandse Zaken informeren over de grote zorgen van de Ermelose raad en aandringen op extra geld. De motie roept ook de raad zelf op om hun politieke achterban te mobiliseren om diezelfde minister te vragen om extra geld voor Ermelo en gemeenten met gelijke geldproblemen.

“Eerst keuzes maken, voordat je de belasting verder verhoogt”, vond CDA-fractievoorzitter Sarath Hamstra. Hij kwam zelf met een motie om niet alleen te bezuinigen in uitgaven voor de Ermelose samenleving, maar ook 2,5 procent te bezuinigen in de eigen gemeentelijke organisatie. Hamstra had laten uitrekenen dat de kosten daarvan in Ermelo veel hoger liggen dan in omliggende gemeenten. De CDA-motie was zeer tegen de zin van het college van B en W, die bij monde van wethouder Wouter Vogelsang van financiën liet weten dat daar al genoeg was bezuinigd en dat er door te schrappen in allerlei plannen en voorstellen al minder organisatiekosten gemaakt worden. De andere fracties voelden er daarom ook niets voor.

Een motie van BBE haalde, met steun van CDA en ChristenUnie, wél de eindstreep. Bart van der Knaap had ontdekt dat in de Kadernota dat er zo’n acht ton meer geld stond geparkeerd bovenop de al gereserveerde elf miljoen voor de grootscheepse aanpak van de riolering. Na een uitvoerige discussie over het wel of niet apart houden van dat geldbedrag werd besloten om voorlopig een klein deel ervan in te zetten om de rioolheffing voor huishoudens te verlagen, totdat ergens volgend jaar helemaal helder is wat de vernieuwing van de riolering precies gaat kosten.
Een motie van CDA en ChristenUnie om toch maar niet de hondenbelasting af te schaffen, kreeg geen steun van de andere fracties. Wel een motie van SGP-eenmansfractielid Frans Snoek; unaniem zelfs. B en W moeten van de raad geld terug te vragen van Meerinzicht voor de uitvoering van sportactiviteiten die de gemeente voortaan liever zelf uitbesteed. Daarmee is ruim een miljoen euro mee gemoeid.