Ermelose raad wil imagoschade herstellen met zelfreflectie en betere samenwerking

Door Harry Schipper – Met het unaniem aannemen van drie moties heeft de Ermelose gemeenteraad woensdagavond een eerste stapje gezet om de onrust en ontevredenheid van de dorpsbewoners van Ermelo over het gemeentebestuur te herstellen.
 

De raad wil de ontstane imagoschade en het gebrek aan vertrouwen onder de Ermelose bevolking herstellen door tot zelfreflectie te komen en de samenwerking van raad, college en de ambtelijke organisatie te verbeteren en door beter en effectiever in gesprek te gaan met inwoners en organisaties.

Ook komt er een extern onderzoek naar maximaal vijf langlopende dossiers die hebben geleid tot oplopende spanningen tussen gemeentebestuur en groepen van Ermelose burgers, die twijfelen aan de integriteit van de gemeentebestuurders en de zorgvuldigheid van hun handelen. Dat onderzoek moet dit voorjaar uitmonden in een raadsenquête –een soort parlementaire enquête, maar dan lokaal – waarbij de raadsleden met de betrokkenen de uitkomsten bespreken. Die moeten leiden tot vervolgstappen.

De posities van de vier wethouders en ook de zes fractievoorzitters, die deze zomer hun vertrouwen in burgemeester André Baars opzegden – wat twee weken tot ieders verrassing leidde tot het opstappen van de burgemeester – kwam tijdens de raadsvergadering geen moment in gevaar.  De politieke partijen hebben hun hoop gevestigd op de komst van een ‘verbindende’ interim-burgemeester.

Voor zelfreflectie, waartoe de Gelderse Commissaris van de Koning John Berends had opgeroepen, was het tijdens de vergadering nog te vroeg. Wel gaf CDA-raadslid Erik van der Weide toe dat ‘ook het CDA Ermelo niet vrijuit gaat in deze politiek-bestuurlijke crisis’. “Onze stem tegen de individuele wethouders was niet passend, niet constructief”, blikt hij terug op de periode na de raadsverkiezingen, waarbij de tot dan toe regerende partijen CDA en ChristenUnie door de andere vier partijen buiten een nieuwe coalitie werden gehouden. Ook Jos van der Deure liet weten dat de ChristenUnie zich daardoor gepasseerd voelde.

Van der Weide ging een stapje verder: “We kunnen – na enige reflectie – er steeds vaker begrip voor op brengen, dat partijen erop gebrand waren na veertig jaar te besturen zonder het CDA”. Volgens hem werd het CDA toch wel gezien als een machtsblok. “De eerlijkheid gebied te zeggen dat wij daar in het verleden ook wel aanleiding voor hebben gegeven. Soms ook in ons gedrag”.

De CDA-woordvoerder vond dat de politieke verhoudingen langzaam lijken te verbeteren, maar had tegelijk forse kritiek op B en W die opdrachten van de raad niet altijd uitvoeren. Ook hekelde hij de vaak flinke overschrijdingen van de tijd waarbinnen B en W antwoord behoren te geven op schriftelijke raadsvragen. “Hoe kunnen wij als raad besturen en controleren als we niet eens antwoord krijgen op onze vragen, of als onze democratische antwoorden worden genegeerd?”

De meeste raadsfracties vonden dat er geen sprake is van een crisis of onbestuurbare gemeente. Meer onderling vertrouwen ervaarde eveneens Monique van den Broek (VVD). Zij vond zelfs ‘dat coalitie en oppositie elkaar nu steeds regelmatiger weten te vinden’.

René Arts (Progressief Ermelo) vindt dat de raad ‘beter zijn rol moet pakken’. “Niet gaan zitten wachten op het college en er dan op schieten”. Hij constateerde dat er vaak kritiek is op elkaars standpunten, ‘maar gelukkig alleen op inhoud’. Hij pleitte ervoor om elkaar ook vaker positieve reacties te geven. “Dat zou ik zelf ook vaker moeten doen”, nam Arts zich hardop voor.

Van verschillende kanten klonk ook opnieuw kritiek op het rapport van de verkenners over de Ermelose bestuurscrisis. Ook van de wethouders. Zo betreurde wethouder Laurens Klappe het dat het rapport ‘zo weinig op feiten is gebaseerd’: “Het is meer een weerslag van gesprekken, waarbij te weinig recht is gedaan aan wat er aan de orde was”. Dat niet ook de inwoners niets is gevraagd wat zij vinden van het gemeentebestuur noemde Klappe ‘een gemiste kans’. Wethouder Leo van der Velde vond bovendien dat door het rapport ‘de vertrouwelijkheid op bizarre wijze is geschaad’. “We zijn gepiepeld dat alles zo – bam! – op straat is komen te liggen”, klonk hij verontwaardigd.

Klappe beloofde beterschap waar het gaat over de trage antwoorden van het college op raadsvragen en het uitvoeren van moties en amendementen. Hij erkende ook dat de portefeuilleverdeling, waarbij de burgemeester de handhaving kreeg, ‘met de kennis van nu anders was gegaan’. Hij wil met een eventuele nieuwe verdeling echter wachten totdat de waarnemend burgemeester in Ermelo aan de slag gaat.