Ermelose politiek wil meer weten over plan natuurbegraven in Haspel-bos

Door Harry Schipper – De partij BurgerBelangen Ermelo (BBE) heeft het voorstel gelanceerd om in het bosgebied de Haspel natuurbegraven mogelijk te maken.
 

“We merken dat veel mensen zich met de natuur verbonden voelen en daarom ook graag in de natuur begraven willen worden”, zegt fractievoorzitter Bart van der Knaap.

Van der Knaap wil daarom natuurbegraven in zijn woonplaats mogelijk maken. Hij heeft ook al een locatie op het oog: de Haspel. Hij vraagt B en W om hierover te overleggen met boseigenaar Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland.
 
Natuurbegraven neemt in Nederland een enorme vlucht. In 2013 waren er 250 begrafenissen in natuurgebieden, vorig jaar waren dat er al 1500. De schatting is dat er volgend jaar landelijk drieduizend mensen in de natuur begraven willen worden. Dat is wel duurder dan ‘normaal’ begraven: een natuurgraf, dat niet wordt geruimd, kost nu tussen de 3000 à 4500 euro.
 
BBE heeft zelf al contacten gelegd met Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland, die hierin samen optrekken en dat op tal van landgoederen in Nederland al mogelijk maken. Van der Knaap is ervan overtuigd dat natuurbegraven ook in Ermelo moet kunnen. “Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven”, vindt hij. Een natuurbegraafplaats kenmerkt zich door het amper tot niet zichtbaar zijn van de graven. Het graf is enkel zichtbaar door een liggende houten boomschijf als markering. Zo blijft het gebied er uitzien als een natuurgebied.
 
Wel denkt Van der Knaap dat er een informatiecentrum is gewenst. In zo’n gebouwtje, dat in de buurt van de natuurbegraafplaats moet komen, kunnen belangstellenden informatie krijgen over natuurbegraven. Zo’n gebouwtje zou een plek kunnen krijgen op de Haspel. Voor het houden van ceremonies hoeft er wat hem betreft niets bij te komen, omdat er in Ermelo al voldoende horecagelegenheden zijn om zulke bijeenkomsten te realiseren.
 
Voor het geval dat de Haspel als locatie afvalt, draagt hij meteen wat alternatieven aan. Zo zou een stuk bosgebied grenzend aan de algemene begraafplaats aan de Varenweg een optie zijn. Dan kan meteen ook gebruik worden gemaakt van de parkeerplaats en de aula. Hij noemt ook het bosgebied van Veldwijk ten noorden van de Horsterweg.
 
Dat bosgebied kwam in 2017 al eens ter sprake als locatie voor natuurbegraven. Het idee verdween toen vroegtijdig in de prullenbak, omdat eigenaar GGZ Centraal er toen niet voor te porren was. Bovendien stelde een Ermelose uitvaartondernemer toen dat voor natuurbegraven in Ermelo helemaal geen belangstelling was.
 
Dat beeld moet volgens Van der Knaap worden bijgesteld. Toen hij het idee lanceerde op social media, ontving hij naar eigen zeggen veel positieve reacties. Het bosgebied de Haspel is 24 hectare groot. Uitgaande van vijftig graven per hectare, biedt dit bosgebied daarmee plek aan zo’n 1200 graven. Volgens gebiedsbeheerder Machiel Bosch van Natuurmonumenten is de Haspel niet geclassificeerd als Natura2000-gebied omdat het niet gaat om ‘oud bos’. Er groeien vooral Amerikaanse eiken, die Natuurmonumenten beschouwt als ‘exoten’, die daar dus niet thuishoren en gekapt kunnen worden. Daardoor ontstaat er voldoende ruimte voor de graven. 
 
Afgelopen week werd het voorstel van BBE tijdens een politieke avond besproken. De andere raadsfracties hadden er wel oren naar, maar willen er toch eerst veel meer over weten. Er moet volgens hen eerst een behoeftepeiling worden gedaan. En ook een locatieonderzoek om te bepalen welk natuurgebied in Ermelo het meest geschikt is als natuurbegraafplaats.
 
Wethouder Laurens van der Klappe wacht nog met een officiële reactie van B en W op het voorstel. “De raad mag het zeggen”, vindt hij, “al staan we er welwillend tegenover”. Wethouder Leo van der Velden sprak het vooral aan, dat het voorstel de gemeente niets hoeft te kosten. De opbrengst van het natuurbegraven komt terecht bij Natuurmonumenten die met het geld het natuurgebied in stand houdt.

BurgerBelangen Ermelo
(Foto BurgerBelangen) Bart van der Knaap en Luuk van Beek