Ermelose gezichten in coronatijd: Xander Wagenaar

Deze week vertelt Xander Wagenaar (48) aan de Gemeente Ermelo hoe hij als horeca-ondernemer deze bijzondere en lastige coronatijd ervaart.

De coronacrisis staat voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommige mensen verliezen hun baan. Diplomauitreikingen, familiebijeenkomsten en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door.

Tegelijkertijd zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn. Het kabinet wil gezamenlijk stilstaan bij de gevolgen van de coronacrisis en is 6 oktober een campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. Ook Ermelo doet mee aan deze landelijke campagne. Daarom publiceren wij de komende weken mini-portretten van Ermeloërs die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.

“Toen Rutte in maart bekend maakte dat de horeca dichtging, had ik een gezin met twee kinderen in de zaak. Ze hadden net iets besteld. Een gekke situatie. Het was: borden leeg eten en meteen vertrekken. Even later kwamen nieuwe gasten, die moest ik ook teleurstellen. Ons grand café Peacock’s bleef daarna 2,5 maand dicht.”

“We deden alleen afhalen en bezorgen van maaltijden. Dat liep in het begin goed, maar vanaf 1 juni zakte dat ook in. Onze maaltijdservice Peacock@Home trok wel meer klanten. We bezorgen drie gangendiners. Juist nu is dat voor veel ouderen een uitkomst. Maar heel eerlijk: voor een maaltijd betalen ze iets meer dan acht euro. Als al het andere stilvalt, houd je daarmee de zaak niet in de benen.”

“Met acht mensen vast in dienst begon ik ‘m te knijpen. We bestaan twintig jaar, hebben veel trouwe klanten, maar alles wankelde. Ik doe alles samen met Daniëlle, mijn vrouw. Je wil geen afscheid nemen van personeel, maar de kosten gaan door. We konden nog besparen op parttimers.

Vast personeel is de maaltijden gaan bezorgen. Samen hebben we ook de tuin aangepakt, het pand opgeschilderd, de keuken opgeknapt en alles extra schoongemaakt. Maar na anderhalve maand ben je daar wel klaar mee...”

“Stoppen heeft geen zin. Nu je zaak verkopen levert niets op. Je moet gewoon door. Gelukkig denkt de gemeente prima mee. Vanwege de lockdown trokken ze iets van de huurprijs af voor een stukje terras. Fijn. Maar voor die nieuwe regeling van het Rijk kom ik nét niet in aanmerking. Hadden we alles dicht gegooid, dan wel. Nu word je gestraft voor je inzet. Da’s zuur.”

“In de zomer konden we weer open. Juli en augustus waren topmaanden, maar daar maak je een heel seizoen niet mee goed. Dat geldt voor alle horeca. Ik voorspel een kaalslag. En nee, ik laat het hoofd niet hangen. Zeker niet. Maar het is een nare tijd.”