De coronacrisis staat voor veel van ons voor een hele moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommige mensen verliezen hun baan. Diplomauitreikingen, familiebijeenkomsten en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door.
De regering wil samen stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis en is 6 oktober een campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben.Op hetzelfde moment zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven. Nederlanders zijn er voor elkaar
Ook Ermelo doet mee aan deze landelijke campagne. Daarom plaatst de gemeente Ermelo mini-portretjes van Ermeloërs die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.
“We hebben een echt familiebedrijf. Kapsalon Van Willigen bestaat al vijftig jaar en ’t hele gezin zit in de zaak. Ik, mijn vrouw Linda, onze twee kinderen en daarnaast hebben we nog zeven personeelsleden. Ja, een grote salon. Maar alles zit al weken dicht. We mogen niets. Dat frustreert enorm. Om te ontspannen kan ik wel gaan hardlopen en klussen doen rondom huis, maar ik wil gewoon mijn werk blijven doen.”John van Enk (kapper)
“Alles wat je hebt opgebouwd, glijdt onder je handen weg. Niet alleen bij ons. Voor veel ondernemers is het een drama. Echt hoor, de nood is hoog. Veel mensen merken het niet. Die denken: de overheid compenseert het allemaal wel. Rutte beloofde direct miljarden aan steun. Maar zo simpel ligt dat niet. Sinds half december zit de deur op slot, maar heb ik nog geen euro ontvangen. Bij zo’n aanvraag ben je een van de velen. Terwijl je personeelslasten en alle andere kosten gewoon knalhard doorgaan. Ja, zo gaan gezonde bedrijven kapot.”
“Stel, je werkt op een kazerne en je zit door die lockdown thuis, dan wordt je salaris keurig doorbetaald en kom je deze tijd wel door. Maar een kapper mag niets en verdient niets. Je ziet je buffer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Niet alleen spaarpotjes voor investeringen, maar ook je pensioen… Ik denk echt: wanneer houdt dit op? En als bedrijven omvallen, zijn de consequenties veel groter dan we denken. Kijk naar verenigingen: er is haast geen sportclub in Ermelo die we niet sponsoren. Maar hoe is dat straks? Het krijgt een vervelende nasleep.”
“Natuurlijk houd ik de moed erin. Ik put hoop uit de vaccinaties. Toch duurt het lang voordat je de meeste mensen hebt gevaccineerd. We zijn er nog niet. Ik liep zelf corona op en lag elf dagen plat. Mijn vrouw en kinderen hadden alleen een snotneus. Zo kan dat verschillen. Zeker voor ouderen is het gevaarlijk. Ik ben geen wappie; maatregelen vind ik prima. Maar wij kunnen veilig werken. De stoelen staan ver uit elkaar, we dragen mondkapjes en hebben ontsmettingsmiddelen. ’t Is veiliger dan een gemiddelde supermarkt. Dus leg het mij maar uit: waarom mogen wij niet open?”
(Foto Gemeente Ermelo)