Door Harry Schipper – Er bereiken de gemeente Ermelo geen signalen dat er mensen als gevolg van de coronacrisis tussen wal en schip dreigen te vallen.
De burgemeester voegde daar wel aan toe dat bedrijven regelmatig met vragen aankloppen, maar ‘dat het als gemeente moeilijk is om actief bedrijven te benaderen’.“Het valt allemaal reuze mee”, informeerde de Ermelose burgemeester André Baars woensdagavond de raadsleden die daarover vragen hadden gesteld.
Wel heeft de gemeente inmiddels alle horecabedrijven benaderd en gevraagd naar hun plannen voor als ze weer (beperkt) open mogen. “We hebben die plannen vrijwel allemaal positief beoordeeld”, meldde Baars. Daarbij geldt dat de horecaondernemers zelf met hun buren moeten overleggen wat kan. “Een aantal reikt elkaar daarbij de hand, maar er zijn ook burgers die het onbegrijpelijk vinden dat er horecazaken terrassen voor hun voordeur willen zetten. En dat vinden wij ook begrijpelijk”, voegde hij daaraan toe.
Op de vraag in hoeverre de gemeente toezicht gaat houden op de naleving van de regels die gelden voor de horeca antwoordde hij dat ‘de horeca daar zelf op moet toezien’. “Waar zich problemen voordoen kan de hulp ingeroepen worden van BOA’s of de politie, ‘maar ze blijven in eerste instantie zelf hiervoor verantwoordelijk’.
Een praktisch probleem is nog wel het toiletbezoek in de horeca. De openbare toiletten in het dorp blijven gesloten. Wie tóch moet zou dat eigenlijk niet bij een horecazaak binnen mogen doen, omdat hierdoor het risico op besmetting aanzienlijk toeneemt. Baars gaf als voorbeeld een situatie in Duitsland waar door toiletbezoek opeens een nieuwe coronabrandhaard ontstond. “Dat moeten we niet hebben”, aldus de burgemeester.
Volgens Baars komt er nog deze week een nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland. De inhoud daarvan kende hij nog niet, ‘maar ik denk dat het eerder om een verruiming van de maatregelen gaat, dan om een beperking’.
Op de vraag of er in Ermelo voldoende BOA’s zijn om de coronaregels te handhaven liet hij weten dat er maar een beperkt aantal BOA’s zijn, die ook nog eens 24 uur per dag en zeven dagen in de week actief zijn. “We zijn daarom bezig om de capaciteit uit te breiden”, aldus Baars. De gemeente krijgt hiervoor steun van de vrijwillige reservepolitie, momenteel twee agenten. En van de medewerkers van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe. Verder probeert de gemeente extra BOA’s in te huren.
Over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente was hij duidelijk: “dat weten we niet. Daarover iets zeggen is natte vingerwerk. Ik heb er echt geen idee van”. Ermelo kreeg woensdag wel een bedrag van 76.000 euro overgemaakt door de provincie Gelderland. Die probeert zo de gemeenten te ondersteunen, om bijvoorbeeld de inhuur van extra BOA’s mogelijk te maken.
Baars waarschuwde al wel alvast dat wat hem betreft de touwtjes strakker aangehaald worden als het gaat om de drukte op Strand Horst, waar veel kite-surfers actief waren. Volgens hem stonden alle parkeerplaatsen daar vol. “We willen niet strenger zijn dan dit, maar we moeten er wel op toezien dat mensen allemaal op anderhalve meter van elkaar kunnen recreëren”.