Ermelo’s mooiste gebouw gaat in de steigers

Door Harry Schipper – De Hooge Riet, volgens velen het mooiste gebouw van Ermelo, wordt herontwikkeld. Evenals het omringende park dat zo ongeveer tegenover het NS-station ligt. Aan de achterzijde van het markante (rijks)monumentale gebouw komen 28 appartementen en daarachter nog eens tien 2-onder-1-kap-woningen. In het hoofdgebouw zelf komen 33 appartementen.

Op de hoek van de Stationslaan en Chevallierlaan komt ook een gebouw met daarin zo’n veertig kleine studio-appartementjes die Uwoon wil verhuren aan vooral jonge starters en alleenstaanden.

Burgemeester en wethouders zijn uitermate blij met het nu uitgewerkte stedenbouwkundige plan dat is uitgedacht door de ontwikkelaars Heijmans Vastgoed en de MeyerBergman Erfgoed Groep, die samen vof De Hooge Riet vormen. De plannenmakers hebben volgens wethouder Laurens Klappe hun best gedaan om ondanks de transformatie naar een woon- en verblijfsgebied toch zoveel mogelijk de monumentale én landschappelijk waarden te behouden.

Volgens Ruben Dral, projectleider van de MeyerBergman Erfgoed Groep, worden die waarden zelfs nog versterkt, onder andere door het zicht op de voorkant, dus de stationszijde, te verbeteren. Daarvoor moeten wel wat minder beeldbepalende bomen en uit de kluiten gewassen struiken  verdwijnen. Er is de afgelopen jaren praktisch geen onderhoud uitgevoerd waardoor veel planten aan het woekeren zijn. Het tachtig jaar oude gebouw zelf staat al jaren leeg en vormde zo een makkelijk doelwit voor vernielzuchtige jeugd. De Hooge Riet was vroeger een sanatorium voor welgestelde patiënten.

Vorig jaar werd al aangekondigd dat er plannen voor De Hooge Riet zouden worden gemaakt. Toen is ook een open dag georganiseerd, die door ongeveer drieduizend Ermeloërs is bezocht. Bijna iedereen uitte toen de wens om het monumentale karakter van het gebouw en het mooie park zo goed als mogelijk is te behouden.

Het is de bedoeling dat het park, met vijvers, pergola’s, theekoepeltjes, een parkbrug en terrassen ook in de toekomst openbaar toegankelijk blijft en iedereen er dus kan wandelen. Of dat ook geldt voor de binnentuinen aan de achterzijde, die ontstaan na de nieuwbouw, hangt een beetje af van hoe de toekomstige bewoners daar tegenover staan. De nieuwe bewoners hebben straks wel elk een eigen terras, die meteen uitkomt op een grote gemeenschappelijke tuin. Ze hebben dus geen eigen tuin. De parkeerplekken voor hun auto’s komen aan de randen van het park.

De Hooge Riet is het eerste deelplan van landgoed Veldwijk en De Hooge Riet dat herontwikkeld wordt. GGz Centraal is eigenaar. Aanvankelijk was er ook een plan om nog een gebouw met nog eens twintig appartementen te plaatsen in de haakse hoek van de Chevallierlaan, maar dat is losgelaten; B en W waren er geen voorstander van dat er min of meer in de tuin van het gemeentehuis zo’n gebouw kwam te staan.

Om toekomstige plannen te kunnen realiseren heeft de gemeente meteen ook besloten om twee panden met grond aan te kopen: Villa Boshoek en het perceel op de hoek van de Chevallierlaan. Met beide aankopen is bijna een miljoen euro gemoeid.

Om de vaart er in te houden wordt gewerkt met een zogeheten coördinatieregeling, waarin alle procedures voor zowel het bestemmingsplan als de bouwplannen worden samengebundeld. De raad moet hiervoor trouwens nog groen licht geven. Als dat is gebeurd wil de vof De Hooge Riet rond de zomer al beginnen met de verkoop van de koopwoningen. Verwacht wordt dat midden volgend jaar gestart kan worden met de bouw. De oplevering ervan staat gepland eind 2022.

Meer informatie: www.dehoogeriet.nl

De Hooge Riet luchtfoto